Rehabilitace jako hra. Inovativní technologie pomáhají pacientům v návratu do života

Události: Technologické novinky pomáhají pacientům (zdroj: ČT24)

Virtuální realita, robotické systémy i speciální senzory mohou sloužit jako pomůcky při rehabilitaci. Nejnovější technologie odborníci představili na sympoziu v Rehabilitačním ústavu Kladruby. Novinky pomůžou hlavně pacientům s poraněním pohybové a nervové soustavy.

Sympozium v oblasti tzv. neurorehabilitace se zaměřuje především na inovativní technologie. Jednou z nich je plošina, která zaznamenává i velmi jemné vychýlení těla a spojuje fyzické cvičení s herním principem. Pacient přesouváním těžiště trénuje a zároveň ovládá těleso na šachovnici. 

„Toto zařízení je vhodné pro pacienty s bolestí zad, ale třeba i po operaci dolních končetin nebo neurologické pacienty například po mozkové mrtvici,“ vysvětluje fyzioterapeut a náměstek pro rehabilitaci, vědu a výzkum ústavu Kladruby Jakub Pětioký.

Během rehabilitace se pacienti musí znovu naučit běžné každodenní činnosti. K tomu jim pomáhá třeba speciální hrnek, kterým pohybují po obrazovce. Procvičují tak různé pohyby, a to opět formou hry, která jim počítá skóre. Lékař zároveň získává přesná data a ví, na čem je potřeba ještě zapracovat. Dá se tady vyzkoušet i chytání dalších předmětů.

Další novinkou na rehabilitačním sympoziu je zařízení pro pacienty, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko. Vak, který připomíná spací pytel, podporuje mikrocirkulaci v dolních končetinách.

„Ten systém je synchronizován s krevním oběhem, s pulzem. A to způsobuje intenzivnější stlačení a uvolnění cévy,“ popisuje fyzioterapeut Jakub Pětioký. Pacientovi se díky tomu lépe prokrvují nohy, přestože se sám nehýbe, což může končetiny zachránit.