„Antigravitační“ chodník usnadňuje léčbu. Pohyb v něm připomíná chůzi po Měsíci, říkají lékaři

"Antigravitační" přístroj v Šumperku (zdroj: ČT24)

Jako jedna ze dvou zdravotnických zařízení v zemi má šumperská nemocnice nově ve výbavě speciální rehabilitační přístroj – „antigravitační“ trenažér chůze. Zařízení vyvinuté v americkém vesmírném středisku NASA pracuje na rozdílu tlaku vzduchu. Pohyb na speciálním chodníku je tak mnohem snadnější a pocitově připomíná pobyt v prostředí s nižší gravitací, například na Měsíci.

V šumperské nemocnici pomáhá novinka při rehabilitaci pacientů po úrazech a operacích dolních končetin. Na první pohled evokuje speciální přístroj chodník uzavřený v nafouknuté bublině.

Jedná se o sofistikovaný klasický elektrický chodník, umístěný v uzavřeném prostoru. Dokážeme v něm usměrnit tlak vzduchu a simulovat tak antigravitační prostředí, tedy prostředí s menší zemskou přitažlivostí. Pacientovi se na dobu cvičení obrazně řečeno sníží jeho hmotnost až na jednu pětinu, takže je nadnášen tak, jako by chodil po Měsíci.
Rudolf Ditmar
primář rehabilitačního oddělení, Nemocnice Šumperk

Podle primáře rehabilitačního oddělení Rudolfa Ditmara budou speciální trenažér využívat na oddělení převážně při rehabilitaci chůze pacientů po operacích a úrazech dolních končetin. „A to zejména u endoprotéz nosných kloubů, fraktur krčku stehenních kostí či fraktur kotníku, kdy je na začátku nutná chůze s odlehčením operované dolní končetiny,“ doplnil.

Po operaci je chůze problémová

Právě chůze bývá krátce po operaci pro pacienty podle odborníků velmi obtížná. Musí napnout všechny síly na to, aby se na nohy vůbec postavili, uvedli šumperští experti.

„Pacient často musí myslet na to, jak správně pokládat berle, aby operovanou nohu správně odlehčil, což bývá zejména u starších pacientů problém,“ sdělil primář Ditmar s tím, že u speciálního trenažeru tyto starosti odpadají, a člověk se tak může plně soustředit na správnou kvalitu chůze.

„Tím, že odlehčuje kloubům, je chůze příjemnější a nepřetěžuje tak zdravou dolní končetinu, aby ulevil té operované. Díky antigravitačnímu prostředí pro ně bude chůze mnohem snadnější, a budou se tak moci brzy bez bolesti plně postavit na obě nohy, navíc systém přesně vyhodnotí zátěž končetiny,“ dodal primář.

Rehabilitačním oddělením ročně projde asi 2000 pacientů, z nich zhruba více než třetina se zde léčí právě po operaci či úrazu dolní končetiny.

Šumperská rehabilitace prošla v posledních letech rekonstrukcí. Loni nemocnice zrekonstruovala rehabilitační bazén a letos pokračuje v modernizaci vodoléčby. V předchozích letech zmodernizovala například tělocvičnu, zakoupila přístroj k aplikaci plynových injekcí nebo přístroj na léčbu s pomocí rázové vlny.