Dálnice u Budějovic má hotovou druhou půlku. Ještě se ale musí dostavět ta první

Dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem severně od Českých Budějovic je napůl hotová. Ředitelství silnic a dálnic otevře podle mluvčího Jana Studeckého 1. prosince nový jízdní pás, po kterém se po úplném dokončení dálnice bude jezdit směrem na Prahu. Pro řidiče se ale mnoho nezmění, následovat bude rekonstrukce stávající silnice, ze které se stane jízdní pás D3 ve směru na České Budějovice.

Dálnice D3 v úseku Ševětín–Borek se začala stavět již v 90. letech. Tehdy vznikla v polovičním profilu – postavila se tedy přeložka staré pražské silnice v trase, kudy povede dálnice, ale zůstal jenom jeden jízdní pás, který sloužil jako klasická dvoupruhová silnice. Dostavba dálnice začala loni v březnu a nyní již má dálnice plnou šíři.

Pro řidiče to ale neznamená takřka nic. Původní silnice nezůstane v původní podobě, čeká ji rekonstrukce. Proto se od 1. prosince až do jara 2020 bude jezdit po čerstvě dokončené polovině dálnice, ale stále obousměrně rychlostí maximálně 80 kilometrů v hodině.

Během listopadu, než ŘSD uvede úsek dlouhý 7,7 kilometru do předčasného užívání, ještě nechají silničáři osadit svodidla, směrové sloupky a trvalé dopravní značení. Až za provozu postaví dělníci plot a dokončí zásypy ekoduktu, polní a lesní cesty.

Na úsek Ševětín–Borek navazuje na severu stavba Bošilec–Ševětín. Ta by měla být hotová již v létě příštího roku. Na jihu pak navazuje první část českobudějovického obchvatu, tj. úsek Borek–Úsilné. Po něm se jezdí od minulého roku, prozatím ale dálnice končí na severovýchodním okraji Českých Budějovic a řidiči, kteří pokračují dále na jih, stejně musí projet centrem města.

ŘSD ale již vybírá dodavatele pro další části obchvatu. „Hodnoticí komise v současné době posuzuje podané nabídky,“ řekl Jan Studecký.

Dálnice by pak měla nahradit současnou silnici I/3 i mezi Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Dostavbu dálnice k hranicím očekává ŘSD nejdříve v roce 2023. Potom ale ještě bude potřeba postavit celý středočeský úsek. Zatím totiž začíná D3 na hranicích s Jihočeským krajem.