Sněmovna píše na Hrad kvůli nepozvaným poslancům. Žádá o zjednání nápravy

Události: Sněmovna píše na Hrad kvůli nepozvaným zákonodárcům (zdroj: ČT24)

Sněmovna už poslala na Hrad dopis kvůli tomu, že prezidentská kancelář Miloše Zemana nepozvala na státní svátek 28. října na hradní ceremoniál některé poslance. Potvrdil to předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). V dopise žádá o zjednání nápravy. Podle dostupných informací pozvánku nedostali tři poslanci z dvou set.

Hrad měl podle Radka Vondráčka pozvat na oslavu 100. výročí založení samostatného československého státu všechny poslance. „Je to svátek nás všech a měli bychom si ho připomínat všichni,“ uvedl.

Prezidentská kancelář nepozvala podle dostupných informací předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Podle Ovčáčka nejde o diskriminaci, ale o „zdvořilou laskavost“

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ve středu uvedl, že nejde o diskriminaci, ale „o mimořádně zdvořilou laskavost“. „Zabráníme utrpení několika jedinců, kteří by ve své bytostné nenávisti k panu prezidentovi dlouhé noci řešili, jestli mají na Hrad přijít, nebo ne,“ napsal.

Sepsání sněmovního dopisu inicioval při středečním jednání organizačního výboru předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Připadá mi divné, že někteří poslanci jsou pozváni a někteří ne. Přestože jsme z různých politických stran, není možné některé diskriminovat jen na základě osobních sympatií nebo antipatií,“ uvedl Bartošek.

Už dříve prezidentův mluvčí řekl, že pozvánku nedostal jen minimální počet lidí. Podle něj jsou to poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace byla už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Miroslava Němcová raději výročí oslaví jinak, na Hrad nepůjde

Část zákonodárců, které prezident Miloš Zeman nepozval na nedělní předávání vyznamenání, ale z hradní kanceláře jim přišla alespoň pozvánka na následnou recepci, na Hrad nepůjdou. Mezi nimi exministr zahraničí a doyen sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09) či bývalá předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS). Poslankyně v otevřeném dopise hlavě státu vytýká, že na oslavu stého výročí nepozval ty, kteří mají výhrady k jeho pojetí prezidentského úřadu.

Podle Němcové Zeman neakceptovatelným způsobem rozdělujete celou společnost. „Na oslavu významného milníku naší historie jste nepozval některé příslušníky akademické obce, představitele veřejného života, členy zákonodárného sboru. Jde zejména o ty, kteří mají výhrady proti způsobu, jakým vykonáváte svůj úřad,“ uvedla v listu. Oznamuje v něm, že na recepci proto nepřijde a výročí si připomene a důstojně oslaví jiným způsobem.

Zatímco na akt udílení vyznamenání Hrad zve stovky hostů, recepce je určena pro více lidí, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pro tisíce. Za hanebné a směšné má to, aby ústavní činitelé sledovali dění v hlavním sále v předsálí u chlebíčků, senátor TOP 09 Jiří Růžička.

„Nejdříve by Senát zrušil, pak by si přál víc pracovitých senátorů, přidal by jim na odbornosti, když mu nezaplatili oběd, tak je vyloučí předem, a když ani to nepomůže, tak je nechá stát v předsálí. Je to trapné, hanebné a směšné, u toho rozhodně soudný člověk nemůže asistovat,“ napsal Růžička na Facebooku. O Schwarzenbergově rozhodnutí neúčastnit se recepce informovala mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová.

Opoziční strany zároveň plánují vlastní akce k připomínce výročí. ODS navrhla, aby dolní komora přijala slavnostní deklaraci. Pod záštitou poslanců STAN a dalších stran se v pátek ráno ve sněmovně uskuteční setkání se studenty. „Věřím, že oproti prezidentovu představení před hradními sympatizanty, oslavíme kulaté výročí důstojně v přátelské atmosféře mezi studenty a politiky,“ uvedl poslanec STAN Jan Farský.