Schwarzenberg: Britský premiér po referendu odstoupil, nicméně v Paříži, v Bruselu, ani Berlíně se nikdo nezvedl ze židle

Interview ČT24: "Slavíme sto let ideálů, které jsme opustili," míní Schwarzenberg (zdroj: ČT24)

Česko má nového ministra zahraničí – do funkce nastoupil Tomáš Petříček. Bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v Interview ČT 24 konstatoval, že Petříček už ukázal svou zbytečnost. „Nedokáže-li prosadit zahraniční politiku vůči premiérovi a prezidentovi, je tam k ničemu,“ uvedl čestný předseda TOP 09 v souvislosti s cestou předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka do Ruska.

Podle Karla Schwarzenberga nově jmenovaný ministr zahraničí Tomáš Petříček ukázal, že je zbytečný.

„Když předseda sněmovny Vondráček navštívil Moskvu a říkal tam věci, které nejsou úplně sladěné s evropskou politikou vůči Rusku, tak ministerstvo zahraničí připravilo korektní stanovisko, aby v zahraničí věděli, jak jsou na tom s Českou republikou. Pan ministr šel za svým stranickým šéfem panem Hamáčkem, jestli to má publikovat, pak si oba řekli, že nebudou chtít potíže se svým koaličním partnerem, a stopili to,“ řekl Schwarzenberg.

„Když neprosadí zahraniční politiku vůči stranickému šéfovi, a dokonce ani vůči premiérovi a prezidentovi, je tam k ničemu,“ nesouhlasí s takovou politikou exministr zahraničí Schwarzenberg.

„Ministr zahraničí musí českou zahraniční politiku bránit proti každému, někdy i proti vlastní politické straně, někdy vůči koaličnímu partnerovi, někdy proti hlavě státu, musí tu svéráznost a konzistenci české zahraniční politiky zachránit, poněvadž jinak ztratíme veškerou pověst ve světě,“ dodal.

A má výhrady i ke zkušenostem nového ministra. „V normálních státech buď je ministr zahraničí vážený politik, který má zkušenosti v zahraniční politice a užívá respekt v zahraničí, nebo jde o mimořádně nadaného diplomata, který se už vyznamenal v různých místech. Oboje není pravda,“ řekl Schwarzenberg.

Podle něj je Petříček jen „náhradníkem“ za Miroslava Pocheho, kterého odmítl do funkce ministra jmenovat prezident Zeman. „Prostě jenom proto, že pan Poche neprošel, tak se vzal jeho asistent a udělal ministrem zahraničí, takové řešení je poněkud ubohé,“ nebral si servítky opoziční poslanec TOP 09.

Podle něj už teď Českou republiku ve světě nikdo nemůže brát vážně, i v narážce na cestu předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska a tamní jednání s politiky na sankčním seznamu EU.

„Když jsou na sankčním seznamu, tak by to evropský politik měl respektovat. Tito politici jsou pouze nástrojem politiky prezidenta, to nejsou lidi, kteří mají vlastní váhu v politice, tam je to horší ještě než v ANO,“ rýpl si do nejsilnější parlamentní strany, vedené Andrejem Babišem.

„Nejsem v zásadě proti setkání, ale co tam říkal, bylo mnohem horší. Já bych chtěl taky, aby byly dobré vztahy s Ruskem, ale první je, aby se Rusko vrátilo k rozumné politice, aby neokupovalo cizí území, aby nepodporovalo invazi v sousedním státě. Já bych byl šťastný, kdybychom měli dobré vztahy s Ruskem,“ řekl Schwarzenberg.

A na změnu politiky Ruska by měl jiný recept. „Jasně to říkat a nenechat pochyby o tom, že dokud se nepohnou, normální vztahy možné nejsou,“ dodal.

Nemůžeme mít dvě zahraniční politiky. Vondráček by měl poslancům objasnit, že vůči Rusku nesleduje politiku Hradu

Podle exministra zahraničí se nemůže politika parlamentní odlučovat od politiky státu a ministerstva zahraničí. „To prostě nejde, aby to šlo dvěma stopami,“ dodal s tím, že podpoří debatu v Poslanecké sněmovně o cestě Vondráčka do Ruska.

„Budu požadovat, aby svoje slova opravdu objasnil. Myslím, že by mělo být jasné, že předseda sněmovny nesleduje politiku pana prezidenta vůči Rusku, nýbrž se drží deklarované politiky sociálnědemokratické strany a hnutí ANO jako vládnoucích stran,“ dodal.

Karel Schwarzenberg se ve čtvrtečním Interview ČT24 rozhovořil také na téma brexitu. „Doufám, že to skončí dohodou, myslím, že bychom se měli všichni snažit, aby ta dohoda byla. Největší chybou by bylo, kdybychom se s Velkou Británií opravdu rozešli, je to velká demokracie, jaderná velmoc, člen bezpečnostní rady OSN, má velký vliv na celém světě. A odchod Spojeného království z EU považuji za škodu pro obě strany,“ řekl.

„Když referendum o brexitu proběhlo a skončilo nečekaně, tak britský premiér odstoupil, nicméně ani v Paříži, ani v Bruselu, ani Berlíně se nikdo nezvedl ze židle. Zažil jsem mnoho rozvodů a nikdy nebyla chyba jen na jedné straně,“ dodal.

Anglie byla v Evropě outsider

Podle Schwarzenberga je důvodem brexitu dojem Británie, že o ně v Evropě není zájem. „Už dříve jsem v Berlíně, Paříži slyšel, aby už konečně odešli. Mnoho politiků to říkalo, sice mezi čtyřma očima, o to jasnější bylo, že to je jejich názor,“ řekl.

Podle něj za tímto přáním byla vize jednotného evropského státu vedeného Německem a Francií, vytvořit z EU prostor podobný Spojeným státům. „To Britové nechtěli a nadšení Evropané říkali, oni jenom kazí evropský projekt,“ řekl Schwarzenberg, ale jmenovat konkrétní politiky odmítl.

„Samozřejmě, například francouzský prezident Emmanuel Macron by chtěl mít velmi účinnou a dobře fungující federaci. Myslím, že by bylo pro nás katastrofa, kdybychom byli na okraji, ale směřujeme tam, děláme, co můžeme, abychom v Evropě dělali dojem potížistů, a tím si v posledních letech ničíme naši pověst,“ nastínil své vnímání české politiky v EU Schwarzenberg.

Podle něj je evropský „rozvod“ téměř neřešitelný problém. A jeho největší obtíží bude „dělení“ Irska. „Trvalo desetiletí, než se dva irské tábory smířily, teroristické skupiny složily zbraně a díky EU neexistovala hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Ta kdyby se obnovila, raději se neptám, co by to znamenalo,“ dodal. Podle něj jde asi o nejcitlivější problém celého brexitu.

„Slavíme sto let něčeho, co jsme zradili“

Schwarzenberg se zamyslel také nad nezájmem lidí o politiku TOP 09. „Jeden z důvodů je, že zastáváme nepopulární stanoviska. Jsme vysloveně proevropští v zemi, kde všichni, počínaje premiérem, štvou proti Evropské unii. My jsme jasně proevropská strana a z toho neuhneme,“ okomentoval nezájem voličů o politiku TOP 09 bývalý lídr strany.

TOP 09 je podle něj i pro přijetí uprchlíků. „Je moje pevné přesvědčení, že stanoviskem nepřijmout je jsme se zřekli velmi cenného dědictví z první republiky. Tomáš Garrigue Masaryk kázal humanitu, kterou jsme naprosto opustili a zradili jsme všechny ideály roku 1918. Teď budou velké oslavy něčeho, co jsme na plné čáře zradili,“ dodal čestný předseda a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg.