Stává se z toho už tradice. Turisté z Polska i v neděli vzali Adršpach útokem, příjezd museli znovu na 2 hodiny uzavřít

Policie i v neděli po poledni kvůli velkému náporu turistů musela na dvě hodiny uzavřít příjezdovou silnici z Polska do skalního města v Adršpachu na Náchodsku. Automobily v oblíbeném cíli turistů neměly kde zaparkovat. Opakovala se tak stejná situace jako v sobotu. Nyní už je cesta znovu průjezdná, ale s velkou obezřetností, řekl kolem 14:30 mluvčí krajské policie Ondřej Moravčík.

Silnice od Polska přes Zdoňov byla v neděli odpoledne na dvě hodiny uzavřená. I druhý víkendový den se tak opakovala sobotní situace, kdy byl příjezd z Polska přerušen asi na tři hodiny, než hlavní nápor návštěvníků opadl. 

Do skalního města se i v době uzavírky dalo dostat po silnici od Teplic nad Metují, která zůstala průjezdná.

Nápor turistů kulminuje v době státních svátků v Polsku

Obdobné dopravní opatření je na stejném místě v turistické sezoně poměrně časté. Například v srpnu doprava ve směru od Polska kolabovala pět dní po sobě. Hejtmanství Královéhradeckého kraje vidí jako řešení vybudovat záchytná parkoviště či zřídit informační systém pro řidiče.

Po dlouhodobém řešení volá i policie. „Každoročně nastávají problémy. Policie by ale ráda měla nové systémové řešení, které by řešilo nájezdy turistů a zabránilo kolapsu dopravy,“ řekla už dříve mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Adršpašské skály se sousedními Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.