První den senátního finále skončil, hlasovat dosud přišla asi desetina voličů

Začalo druhé kolo voleb do Senátu (zdroj: ČT24)

Voliči začali rozhodovat, kdo se ujme vlády nad Senátem na příští dva roky. Jejich hlasy určí, které frakce budou mít v horní komoře většinu. Jisté je, že to nebudou vládní koalice ANO a ČSSD ani s podporou komunistů. Sociální demokracie navíc v Senátu přijde o pozici nejsilnější strany a komunistům hrozí, že v něm poprvé za dobu jeho existence nebudou zastoupeni vůbec. Volební místnosti byly v pátek otevřené do 22 hodin, v sobotu se znovu otevřou od 8 do 14 hodin.

On-line přenos

Senátní volby - 2. kolo

  • 22:08
    Česká televize

    Vážení čtenáři, on-line přenos provázející druhým kolem senátních voleb je u konce, děkujeme za pozornost.

  • 21:34
    Česká televize

    Zvýší se volební účast díky známému jménu? Odpověď lze vyčíst z další interaktivní mapy ZDE.

  • 21:06
    Česká televize

    Podívejte se, jakým způsobem pro kandidáty hlasovali voliči z jednotlivých obcí. INTERAKTIVNÍ MAPA V ČLÁNKU ZDE.

V době zavření volebních místností v pátek večer se účast podle komisařů pohybovala okolo deseti procent. To je o trochu více než před dvěma lety, kdy však o senátorech přišlo rozhodnout jen 15,4 procenta voličů – tedy vůbec nejméně v historii dosavadních pravidelných obměn třetiny horní komory.

V prvním kole byly některé souboje velmi těsné. Na Náchodsku například vyhrál v prvním kole předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Bývalého policejního ředitele Martina Červíčka (ODS) ale porazil jen o 58 hlasů. Oba kandidáti už ve druhém kole odvolili.

„Důležité je, aby Senát plnil svoji roli, to znamená nejen pojistky ústavního systému, ale také aby opravoval a znovu promýšlel zákony,“ řekl Bělobrádek. Podle Červíčka bude Senát vždy pojistkou demokracie: „Rozhodně na tom nic nezmění jedna volba. Hlavně jsem přesvědčený o tom, že to má být o osobnostech,“ dodal.

Občané vybírají senátory jen na třetině území Česka. Druhé kolo senátních voleb se koná pouze ve 25 obvodech. V Praze 4 a na Vsetínsku už lidé vybrali senátory v prvním kole. Zvoleni byli Jiří Drahoš (za STAN, KDU-ČSL, Zelené a TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Volit může zhruba 2,5 milionu voličů. Oproti prvnímu kolu nenašli hlasovací lístky v poštovních schránkách. Dostanou je až ve volebních místnostech. Stejně jako v prvním kole by lidé neměli zapomenout na doklad kvůli ověření totožnosti volební komisí. 

Pro hlasování ve druhém kole voleb do Senátu obdrží volič od komise obálku šedé barvy. Do ní v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků vloží jeden lístek kandidáta, pro kterého se rozhodl hlasovat. Lístek už nijak neupravuje.

Senátní volby 2018 – obvody, kde se bude letos volit
Zdroj: ČT24

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, přetržené lístky a lístky, které nejsou vložené do úřední obálky s razítkem, kterou volič obdržel od komise. Hlasy se nebudou počítat ani v případě, že v obálce bude více hlasovacích lístků.

Výsledek voleb bude záležet i na tom, kolik voličů se padesátce finalistů podaří přilákat do volebních místností. Ve finále bývá v porovnání s prvním kolem účast nižší až o polovinu. K prvnímu kolu, které se konalo souběžně s obecními volbami, přišlo 42 procent voličů.