Senátní duel v Náchodě: Dostupné nájemní bydlení a systémové financování silnic

Senátní duel: obvod Náchod (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 47 Náchod se utká Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s Martinem Červíčkem (ODS). V prvním kole těsně zvítězil Bělobrádek se ziskem 26,62 % hlasů, Červíček získal 26,49 % hlasů. Bělobrádek tak první kolo vyhrál o pouhých 58 hlasů.

Představte prosím dvě priority, se kterými se chcete dostat do Senátu?

Pavel Bělobrádek: Pro mě jsou priority dostupné bydlení, kde by se měly obce či města s pomocí Státního fondu rozvoje bydlení nebo Evropské investiční banky snažit přeměnit nevyužité pozemky či nemovitosti v nájemní bydlení. Dále je to důchodová reforma, která bude spravedlivější především k maminkám, které jsou byty na tom, že vychovávaly děti. Protože ženy mají průměrně asi o dva tisíce nižší penze.

Je to určitě i otázka bezpečnosti a dopravy – jsem předseda komise pro kontrolu BIS a také jsem to studoval. No a v neposlední řadě je to oblast vědy a výzkumu, které se chci věnovat i nadále – a s tím souvisí oblast celého školství.

Martin Červíček: Určitě bych se chtěl věnovat oblasti dopravy a bezpečnosti. Pokud bych se měl bavit o nějaké aktivitě v legislativním procesu, tak bych chtěl – ne snad vytvářet nové zákony – ale věnovat se stávající právní úpravě například v souvislosti s nastavením principů systémového financování silnic. Určitě bych se chtěl hodně věnovat problematice stavebního zákona, zákonu o liniových stavbách, o tom se hodně hovoří a neuvěřitelným způsobem to komplikuje výstavbu silnic.

Z hlediska bezpečnosti bych chtěl hodně mluvit do legislativy, která upravuje činnost bezpečnostních a zpravodajských služeb. Zejména s ohledem na to, že se mění bezpečnostní rizika – já s tím mám určitě zkušenosti a chtěl bych je uplatnit.

Jaké jsou náklady na vaši kampaň, jak velkou část zaplatila strana?

Pavel Bělobrádek: Já jsem od KDU-ČSL dostal pro první kolo jako všichni ostatní prioritní kandidáti půl milionu korun. 200 tisíc jsem dal jako dar na kampaň a zbytek tvoří peníze, které nám přicházely na transparentní účet.

Martin Červíček: V mém případě stojí kampaň asi 700 tisíc korun. Od ODS jsem dostal 300 tisíc, dalších 200 tisíc od drobných podporovatelů a 200 tisíc jsem investoval ze svého. 

 V jakém výboru Senátu byste chtěli zasednout?

Pavel Bělobrádek: Určitě školství, určitě zemědělství – teď ve sněmovně působím i v oblasti bezpečnosti, takže myslím, že je poměrně široká řada možností, kde bych se mohl uplatnit.

Martin Červíček: Chtěl bych samozřejmě pracovat ve výboru pro obranu a bezpečnost, ale z regionálního pohledu bych se chtěl hodně věnovat výboru pro zemědělství a dopravě.

Vidíte v tuto chvíli v legislativním procesu nějaký zákon, který projednává sněmovna, ale který by měl Senát zamítnout? Nebo poslat poslancům zpátky se změnami?

 Pavel Bělobrádek: Určitě to jsou některé nápady, které se týkají změn ústavy – odvolatelnosti politiků a podobné věci. To myslím, že je velmi nebezpečné. Protože nakonec ti, kteří to prosazují, tak by bylo velmi legrační, kdyby byli jako první odvoláni. Jsou to poměrně neuvážené zásahy, které se týkají vůbec ústavních principů a toho, jak by měla fungovat zastupitelská demokracie.

Na druhou stranu: Senát teď myslím velmi rozumně navrhuje, aby se výrazně zvýšily příspěvky pro lidi, kteří potřebují péči a mají ten třetí nebo čtvrtý stupeň. To je určitě věc, která se má podpořit.

Martin Červíček: Myslím si, že bych chtěl hodně mluvit do problematiky zákona o státní službě, protože mám hodně zkušeností s fungováním státní správy. Ta novela se připravuje, ale podle mého je velmi nevyvážená ve vztahu k jistotám státních úředníků a k možnosti odvolání a vůbec práci s úředníky jako takovými. V tomto směru by bylo fajn, aby do toho zasáhl někdo, kdo tu zkušenost má.  

Je z vašeho pohledu potřeba českou ústavu nějak měnit?

Pavel Bělobrádek: Naše ústava vychází hodně z československé ústavy a ta se velmi inspirovala ústavou USA. Tam si byli otcové zakladatelé velmi dobře vědomi, že je sice demokracie vládou většiny, ale za skutečně významných práv menšin a že nesmí sklouznout k tyranii většiny.

To znamená: ústavní systém by měl mít pojistky a protiváhy, aby nebylo možné, že jeden člověk nebo strana ovládne komplet celou republiku. Proto je důležité, aby do základů našeho ústavního systému nebyly vkládány dynamit nebo semtex, a aby se nerozkolísala ta rovnováha, která tady je.

Martin Červíček: Nejsem příznivcem změn ústavy. Myslím si, že je velmi dobře napsaná a vyvážená. Myslím, že politika nemá být jednoduchá – i ta ústava je tak koncipovaná. A já v současné době nemám důvod nebo nějaké konkrétní téma, které by mělo doznat změn.

Potřebujeme v Česku zákon o obecném referendu?

Pavel Bělobrádek: Osobně si myslím, že zákon o obecném referendu je v pořádku, s ním konečně náš ústavní systém počítá. Já jsem členem stále komise sněmovny právě pro změnu ústavy, a když vidím, že tam není shoda na těch základních parametrech, tak se obávám, že teď není příliš reálné, aby vůbec k něčemu takovému došlo. Abychom se shodli skutečně na konkrétním znění.

A to z jednoduchého důvodu: ty parametry jsou totiž skutečně naprosto zásadní, např. kolik podpisů bude nutných pro vyvolání referenda, kolik lidí musí přijít k urnám, aby bylo referendum závazné apod.

Martin Červíček: Nejsem příznivcem zavádění obecného referenda, zejména v dnešní době, kdy si myslím, že je tady mnoho společenských a jiných problémů. Kdy tady nepanuje jednotný názor na to, jak by měl tento zákon vypadat.

Trochu to na mě působí jako selhání parlamentní demokracie – neschopnost se domluvit v rámci volených orgánů. Jestliže tady máme moc zákonodárnou, výkonnou a soudní a jestli se pohybujeme v tomto ústavním pořádku, tak mi připadá, že zákon o obecném referendu není v tuto chvíli to nejdůležitější téma, které by mělo být v současné době v Česku na stole.

Martina Červíčka před druhým kolem senátních voleb podpořil neúspěšný kandidát ANO Petr Koleta, který skončil v prvním kole na třetím místě.