Setkání po 50 letech. Josef Koudelka, který fotil invazi, se v Praze potkal s demonstranty z Moskvy

V Praze se sešli stateční, kteří proti okupaci demonstrovali v Moskvě (zdroj: ČT24)

Tři z osmi Rusů, kteří měli v srpnu 1968 odvahu demonstrovat proti okupaci Československa přímo v centru Moskvy, se setkali s fotografem Josefem Koudelkou. Navštívili výstavu jeho slavných snímků srpnové invaze.

Český fotograf a tři poslední žijící z osmi statečných. A jejich vůbec první setkání. V srpnu 1968 našli odvahu demonstrovat v Moskvě proti okupaci Československa.

Sovětský disident Pavel Litvinov byl za pár minut protestu odsouzený k pětiletému vyhnanství. Nesl transparent Za naši a vaši svobodu. „Tím činem jsme chtěli dát Čechům o osm důvodů méně, proč nenávidět Rusy,“ uvedl Pavel Litvinov.

„Nevím, co více vám říct než to, co slyšíte od ostatních. Mám k vám velký respekt!“ řekl úvodem setkání fotograf Josef Koudelka.

Ten okupaci, proti které na Rudém náměstí tito lidé protestovali, zachytil zblízka. Fotil na tancích i v momentech, kdy na něj mířili vojáci. „Nikdy jsem nebyl moc odvážný. Toho rána jsem se probudil a řekli mi, že tu jsou Rusové. Byla to moje země, já jsem byl fotograf. Nemyslel jsem vůbec na nic, vzal fotoaparát a šel fotit,“ řekl na setkání Koudelka.

Snímky se tehdy podařilo tajně vyvézt do zahraničí. Pod iniciály PP - pražský fotograf - je otiskla světová média. Staly se symbolem jakéhokoliv vojenského nátlaku a boje za svobodu.

„Ta výstava mi připomněla utrpení, které jsme tehdy pocítili i my. Na Rudé náměstí jsme šli protestovat, protože jsme neměli jinou možnost,“ řekla Taťána Bajevová, další z tehdy v Moskvě protestujících.

Kromě odvahy mají společné i to, že žili v emigraci. Josef Koudelka ze své země odešel dva roky po okupaci, ruští demonstranti poté, co si odpykali tvrdé tresty. Tři z osmi statečných by byli rádi, kdyby se výstavu Koudelkových snímků podařilo dostat i do současného Ruska.