Česko hoří dvakrát více, než je obvyklé. Zákaz rozdělávání ohňů už platí i na východě Čech

Události: Česko hoří, hasiči si vypůjčili od armády vrtulník (zdroj: ČT24)

V Česku se zvyšuje nebezpečí požárů kvůli suchu a horku. Ve středu začal platit v Královéhradeckém kraji zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, stejný krok podnikly již dříve Praha a Středočeský kraj. Výstraha meteorologů kvůli požárům pak platí až do odvolání pro část severních, západních a středních Čech. V posledních dnech hoří v tuzemsku dvakrát více, než je obvyklé. Jen v úterý vyjížděli hasiči k 84 požárům.

V místech, kde hrozí riziko požárů, by lidé neměli rozdělávat oheň a kouřit v přírodě a ani vypalovat trávu. Opatrní mají být i řidiči aut a zemědělských strojů, a to v oblastech se suchou vegetací a kolem polí s obilím.

Hasiči teď mají v průměru dvojnásobek výjezdů, než je obvyklé. V úterý zasahovali u 84 požárů, dlouhodobý denní průměr je 47. „Počet požárů, zvlášť těch v přírodním prostředí, stále neklesá,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová.

Typickým pro nynější suché a horké počasí byl podle ní například úterní požár více než dvou hektarů lesa v okrese Praha-východ, u kterého muselo zasahovat deset hasičských jednotek. Letos v červenci je také počet požárů vyšší než loni.

Předpověď počasí (ze středy 25. července)
Zdroj: ČT24

Hasiči si půjčili od armády vrtulník

Armáda proto vyčlenila na pomoc hasičům až do odvolání vrtulník se speciálním zařízením. Vojáky o něj požádal hasičský sbor. „Vrtulník W3A Sokol z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely je připraven odstartovat do 30 minut od vyhlášení signálu a pomocí Bambi-Bucketu pomáhat hasit požáry v období zhoršených klimatických podmínek,“ uvedl Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Bambi-Bucket je speciální vak na vodu zavěšený pod vrtulníkem. Vejde se do něj 1 100 litrů vody a hasičům trvá naplnit ho vodou z cisteren méně než půl minuty.

Na první akci byli vojenští piloti vysláni v úterý odpoledne, kdy na poli mezi Zdiby a Dolními Chabry hořela sláma na ploše asi 300 metrů čtverečních.

Vrtulník W3A Sokol s podvěšeným Bambi-Bucketem
Zdroj: Petr Eret/ČTK

S ohněm opatrně

Kvůli suchu by měli být lidé při zacházení opatrní v regionech, pro které zatím výstraha meteorologů neplatí. Hasiči připomínají, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech a kouření je v lese zakázáno. Vhodné místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 metrů od okraje lesa a zejména 100 metrů od stohu.

Při rozdělávání ohně je nutno ohniště oddělit od okolního prostředí třeba kameny, pískem nebo vyhloubením zeminy. Oheň nelze nechat ani chvíli bez dozoru a místo lze opustit až po řádném uhašení ohně. Děti by neměly zůstávat u ohniště bez dozoru dospělého. Zakázáno je také vypalování trávy pod pokutou až 25 000 korun.

Na jihu Moravy usychají aleje

Velké sucho ohrožuje i městské stromy, problém mají aleje například na jižní Moravě.  „S obrovským suchem bojujeme už od jara. Problém je, že v Brně máme 17,5 tisíce stromů v takzvaném uličním stromořadí, tedy v prostoru mezi silnicí a chodníkem, kde je omezená travnatá plocha. Všechny tyto stromy nemáme kapacitu zavlažovat,“ uvedla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Často se tak stává, že odumírají i stromy takzvaně středněvěké, tedy deset či patnáct let staré, které už by měly mít dostatečně velký kořenový systém, aby sucho přečkaly. Trpí také jehličnany, které mají povrchový kořenový systém. Usychají i dvaceti- či třicetimetrové stromy, potíže s vláhou jsou ovšem vidět i na nedávno vysázených alejích podél cest.