Ve stopách brněnského pochodu smrti. Stovky lidí se vydaly na Pouť smíření

Stovky lidí se v sobotu vydaly na 32 kilometrů dlouhou pěší Pouť smíření z Pohořelic do Brna. Připomínka obětí poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna vede trasou přes místa, kudy museli jít Němci vyvádění z města. Průvod ale chodí symbolicky v opačném směru jako symbol smíření.

Také letošní pouť zahájilo shrnutí událostí z května 1945 a modlitba u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Poté se poutníci vydali směrem po trase tehdejšího pochodu přes Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendlovo náměstí v Brně, kam mají dorazit kolem 18:00.

Z Pohořelic vyrazilo asi 250 poutníků. Zakladatel pouti Jaroslav Ostrčilík odhadl, že na brněnské Mendlovo náměstí by mohlo dojít 500 až 700 lidí. Akce se koná jako součást festivalu Meeting Brno.

Vrátit pochod na mentální mapu

Už v roce 2006 se skupina studentů vydala na první pietní pochod ve stopách odsunu německy mluvícího obyvatelstva. Smyslem těchto akcí je připomenout si tehdejší události a vrátit je na mentální mapu Brňanů. „Od roku 2015 průvod ale chodí v opačném směru, tedy z Pohořelic do Brna, jako symbol smíření,“ upozorňuje Ostrčilík.

Stovky lidí se vydaly na Pouť smíření (zdroj: ČT24)

Zájemci se mohou k pochodu libovolně přidat cestou. Pořadatelé přichystali i dopravu autobusy, které v pravidelných intervalech dojíždějí do Ledce, Rajhradu či Modřic, aby zhruba navazovaly na pochod. Na stanovištích jsou pro účastníky pochodu připraveny stánky s vodou.

Při zakončení Pouti smíření promluví primátor Brna Petr Vokřál (ANO) a předák sudetských Němců Bernd Posselt. Kromě projevů je na programu zapálení svíček za oběti poválečného násilí, koncert kapely Urband a prezentace krajanských sdružení.

V neděli se pak bude v rámci festivalu Meeting Brno konat také pietní akt na nádvoří Kounicových studentských kolejí, které za druhé světové války sloužily jako neblaze proslulé nacistické vězení a popraviště. Pietního aktu se zúčastní čeští i němečtí občané.

Pouť smíření připomíná událost označovanou někdy jako brněnský pochod smrti. Na konci května 1945 muselo město nuceně opustit na 20 tisíc německy mluvících lidí, mezi nimi mnoho starců, žen a dětí. Podle organizátorů Pouti smíření nepřežilo cestu k rakouským hranicím 1700 lidí. Náhledy historiků i publikované početní údaje se ale různí.