Babiš ve Finsku: Migrace je stále problém. Kvóty odmítáme

Události: Andrej Babiš na návštěvě Finska (zdroj: ČT24)

Migrace zůstává pro Evropu problémem, shodli se premiéři Česka Andrej Babiš a Finska Juha Sipilä. Podle nich je proto třeba dokončit reformu azylového systému EU. Česko podle Babiše odmítá přerozdělování uprchlíků podle kvót, ale je připravené pomáhat ve zdrojových zemích migrace. Premiéři jednali také o společném setkání států visegrádské skupiny (V4) a skandinávských a pobaltských zemí.

„Shodli jsme se, že potřebujeme silný a funkční azylový systém, který bude odolný vůči budoucím krizím,“ řekl Babiš. „Kvóty nejsou cestou vpřed, pouze rozdělují Evropu,“ dodal. Sipilä poznamenal, že migrace je jedno z témat, v nichž musí země EU pokročit. Dodal, že základem je bojovat s jejími příčinami.

O reformě azylového systému se v EU diskutuje v návaznosti na příchod velkého počtu lidí v krátkém období - mezi lety 2015 a 2016. Odpovědí unie mělo být rozdělení příchozích mezi členské státy prostřednictvím kvót. Finsko bylo jedinou zemí, která se v roce 2015 při hlasování ministrů vnitra EU o těchto migračních kvótách zdržela. Česko a další tři státy byly proti, zatímco zbytek členských zemí opatření podpořil.

Česko a Finsko se shodují také v pohledu na některé kapitoly společného unijního rozpočtu. Premiér Sipilä zmínil například zemědělství, kohezní politiku, podporu digitalizace nebo obrannou politiku. Společným tématem obou zemí v EU je také rozšiřování digitálního trhu.

Na programu návštěvy je i podpis memoranda o připojení Česka k činnosti Centra pro boj s hybridními hrozbami. To funguje v Helsinkách od dubna 2017 pod patronátem NATO a EU. Čeští experti díky tomu získají přístup k postupům, kterými je možné čelit dezinformačním kampaním.

Jednou z cest, jak najít a prosadit společné zájmy v EU, je podle premiérů hledání partnerů pro vyjednávání. Babiš proto prostřednictvím Sipiläho pozval severské a pobaltské státy k jednání s V4, kam kromě Česka patří ještě Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Babiš, kterého na návštěvě ve Finsku doprovází manželka Monika, před cestou mluvil o tom, že se chce inspirovat finským vzdělávacím systémem. Zmínil, že na rozdíl od Česka je učitelství ve Finsku prestižním povoláním. Finské školství by se podle premiéra v demisi mohlo stát vzorem pro reformu českého vzdělávacího systému.

Naposledy navštívil Finsko ve funkci předsedy vlády Petr Nečas v roce 2013. Naopak posledním finským premiérem, který zavítal na návštěvu do Česka, byl v roce 2008 Matti Vanhanen.