Z Česka loni odjelo bojovat do Sýrie 11 lidí, dva byli Češi

Z České republiky loni odjelo bojovat do Sýrie jedenáct lidí. Z toho byli dva Češi a ostatní cizinci. Vyplývá to ze situační zprávy o vnitřní bezpečnosti země za loňský rok, kterou získala ČTK. Česko podle ní bylo po porážce takzvaného Islámského státu v Sýrii a Iráku tranzitní zemí, kudy se zahraniční bojovníci snažili dostat zpět do Evropy.

Loňský případ dvou Čechů je podle dokumentu první, při kterém se čeští občané v Sýrii ocitli mezi zahraničními bojovníky. Z kontextu je zřejmé, že jde o příbuzné bývalého pražského imáma, kteří se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy.

O případu v minulosti informovala Mladá fronta DNES. Bratra muslimského duchovního a jeho ženu policisté viní z toho, že vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v řadách islamistické Fronty dobytí Sýrie. Za to jim hrozí až 15 let vězení. Imám jim pak podle obvinění pomáhal. Oba muži mají palestinské kořeny a narodili se v Praze, všichni tři jsou stíháni na útěku.

Policie podle dokumentu také loni řešila několik případů lidí, kteří se přes české území snažili o vstup na území EU a byli podezřelí z toho, že předtím působili v některé z teroristických organizací. Prověřovala také několik případů finanční a logistické podpory teroristickým skupinám v zahraničí. Do hledáčku detektivů se dostalo i několik lidí, kteří se v Česku snažili zajistit výcvik, lékařskou péči nebo jinou materiální podporu teroristům.

Tuzemské bezpečnostní složky označují už delší dobu návraty bojovníků za bezpečnostní riziko kvůli jejich možné radikalizaci nebo přípravě teroristického útoku na evropském území. „K hromadnému přílivu cestujících bojovníků nedošlo,“ stojí ve zprávě, kterou vládě předloží ministerstvo vnitra.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha se zatím k informacím nemohl vyjadřovat, protože zprávu dosud neschválila vláda. Označil ale za zásadní, že Česko není pro radikály cílovou destinací a zůstává spíše tranzitním prostorem.

BIS podle Štichy intenzivně pracuje na rozpoznávání teroristů nebo radikálů mezi lidmi, kteří do Česka přijíždějí nebo zemí projíždějí. „Stejně tak se snažíme mít pod kontrolou případný pohyb českých občanů směrem do rizikových oblastí, u kterých bychom identifikovali vysoké riziko radikalizace,“ dodal.

Česká muslimská komunita je umírněná

BIS proto podle dokumentu loni monitorovala rizikové osoby ze zahraničí. Některé se zapojily do šíření islamismu v EU prostřednictvím budování sítí osobních a virtuálních kontaktů. Část se podílela na šíření islamistických ideologií i v Česku. Podle dokumentu šlo o islamisty původem ze Střední Asie a částečně také z kavkazských republik. „Z hlediska domácích hrozeb však lze konstatovat, že česká muslimská komunita si jako celek nadále udržela umírněný charakter,“ stojí v dokumentu.

Potvrdil to také mluvčí tajné služby. „BIS věnovala pozornost jen několika jedincům, kteří v úzkém kruhu přátel projevovali radikální názory, ale spíše se jednalo o neškodné proklamace bez jakékoliv odezvy. Takové rizikové jevy průběžně vyhodnocujeme,“ vysvětlil Šticha. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Dvojice Čechů, kteří chtěli bojovat v Sýrii, není první. V roce 2016 byl na letišti v Turecku zadržen Jan Silovský, který měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie byl úmysl přidat se k teroristické organizaci Islámský stát.

Podle obžaloby z prosince 2016 mu hrozilo za přípravu teroristického útoku až doživotí, nakonec mu odvolací vrchní soud loni v květnu zpřísnil trest z původních tří a půl roku na šest let za mřížemi.