Vypouštění splašků do přírody má omezit nové potvrzení. Lidé by ho schovávali dva roky

Události: Stát chce zavést doklad o vyvezení žumpy (zdroj: ČT24)

Majitelé domů, které nejsou napojeny na kanalizaci a mají žumpu, možná budou muset mít potvrzení o jejím řádném vyvezení. Ministerstvo životního prostředí chce doplnit pravidla likvidace splašků z takzvaných bezodtokových jímek tak, aby nekončily v přírodě. Senát sice ve čtvrtek novelu vodního zákona zamítl, sněmovna ho ale může přehlasovat.

Domácností připojených ke kanalizaci s čistírnou sice v Česku přibývá, pětina lidí ale stále musí řešit likvidaci odpadních vod sama. Stát chce mít proto lepší přehled, jestli splašky skutečně končí tam, kde podle předpisů mají.

Novela vodního zákona počítá s tím, že lidé by museli dokládat odvoz obsahu svých žump do čistírny odpadních vod. Potvrzení jim má vydávat ten, kdo jímky vyváží – mimo jiné s údaji o jakou nádrž šlo, kolik odpadních vod vyčerpal a která čistírna se o ně postarala. Úředníci by pak mohli kontrolovat takový doklad až dva roky zpětně.

„Není to nic náročného a postihne to ty, kteří naopak nechávali prosakovat splašky do podzemních vod a třeba sousedovi poškodili studnu,“ vysvětluje senátorka a zpravodajka návrhu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

„Je to zpřesnění stávajícího zákona, není to nová povinnost. Ta povinnost je tam dávno,“ upozorňuje vicepremiér a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Senát návrh zamítl, vrací se poslancům

Senátoři však připravili k návrhu dvě desítky úprav. Někteří ho kritizovali za nárůst byrokracie a po dvouhodinové diskuzi ho na návrh ústavně-právního výboru nakonec odmítli.

„Musím říct, že tento zákon má spoustu legislativních nedostatků,“ tvrdí předseda senátního hospodářského výboru Jaromír Strnad (ČSSD). Miroslav Antl (za ČSSD) zdůvodnil odmítavý postoj také tím, že ministerstvo zemědělství chystá další obsáhlejší novelu, což potvrdil i ministr Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chtělo změny od příštího roku, sněmovna je už dříve posunula až na rok 2021. Teď se budou poslanci muset novelou zabývat znova.