Na D1 u Mirošovic se převrátila cisterna, vytekly z ní tisíce litrů oleje

Na dálnici D1 u Mirošovic na 23. kilometru ve směru na Prahu v pátek ráno havarovala cisterna, osobní auto a kamion. Cisterna převážející lehký topný olej skončila po nehodě na boku, vytekl z ní olej i nafta. Řidič auta nehodu nepřežil, další dva lidé jsou zraněni. Dálnice byla v místě téměř čtyři hodiny obousměrně uzavřena, nyní už je průjezdná – směrem na Prahu zatím jen jedním pruhem.

„Řidič cisterny jedoucí od Prahy z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde se střetl s nákladním autem a následně čelně s osobním autem,“ řekl mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

Řidič osobního auta na místě zemřel, jeho spolujezdkyni s těžkými zraněními po nezbytné intenzivní péči převezli vrtulníkem do střešovické nemocnice. 

„Třetí člověk má lehčí poranění a po ošetření jsme ho transportovali do benešovské nemocnice,“ řekla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová. Cisterna před čelním střetem s autem ještě narazila do zadní části kamionu, jeho řidič zraněn nebyl. 

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, další dva lidé byli zraněni
Zdroj: ČT24

Při nehodě se poškodila nádrž vozu, kromě převáženého oleje tak do okolí vytekla i nafta. Cisterna vezla 17 tisíc litrů, asi 4 tisíce litrů z ní při nehodě vytekly. Hasiči olej zasypali sorbentem a zbytek museli odčerpat.

„Unikající kapalinu jímáme a zachytáváme, aby neunikla do životního prostředí. Velitel na místě zasahuje s vodoprávním úřadem a spolupracuje s povodím,“ řekl ČT před polednem mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Vracení havarované cisterny na kola (zdroj: ČT24)

Na Prahu jen jedním pruhem

Před místem nehody se tvořila několikakilometrová kolona, policisté dopravu z dálnice odkláněli na 29. kilometru na Hvězdonice, na dálnici se řidiči vraceli na 21. kilometru u Mirošovic.

Kolona na dálnici D1 před sjezdem na Benešov
Zdroj: ČT24

Dálnice byla v místě téměř čtyři hodiny obousměrně uzavřena. V poledne se otevřel jeden pruh ve směru na Brno, ve 13:30 už byl provoz v tomto směru bez omezení. Jeden pruh na Prahu policisté otevřeli po 14. hodině. 

Komplikace mohou v místě nehody na řidiče čekat i několik dní, specializovaná firma totiž bude sanovat půdu v okolí dálnice, do které unikly látky z cisterny. Je proto možné, že pravý jízdní pruh se během pátku dopravě neotevře.