Přehrada v Orlických horách zatím nevznikne. Není potřeba a místní jsou proti, vysvětlil ministr

Příprava stavby vodní nádrže Pěčín na říčce Zdobnici v Orlických horách se zastaví, rozhodla vláda. Proti záměru se postavili místní obyvatelé a i ministerstvo uznalo, že stavba nyní není potřeba. Pokračovat naopak bude příprava dvou přehrad na Rakovnicku a jedné na Zlínsku. Důvodem plánovaní uvedených čtyř nádrží je boj proti suchu.

Přípravné práce na pěčínské nádrži už stály 6,7 milionu korun. Podle vládního materiálu je oblast zranitelná změnami využívaných vodních zdrojů v důsledku klimatické změny. Existují tak důvody proč situaci řešit, jedním z možných řešení by byla právě stavba nádrže.

Jedna z variant přehrady Pěčín se sypanou hrází
Zdroj: Povodí Labe

Proti se však postavili místní obyvatelé a i stát po debatě s Povodím Labe, krajem a obcemi uznal, že přehrada nutná není. „Jsou tam jiné možnosti, jak zajistit vodu pro část tohoto regionu, a proto vláda rozhodla, že zatím budou přípravné práce pozastaveny. Případně se k tomu vrátíme v dalším období,“ řekl ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

„Vodní dílo Pěčín je z vodohospodářského hlediska významným potenciálním zdrojem pitné vody, avšak aktuální potřeba tohoto vodního díla v lokalitě nebyla prokázána. S ohledem na výrazné nesouhlasy s výstavbou a neprokázanou aktuální potřebu tohoto díla v lokalitě se v současné době nedoporučuje pokračovat v přípravách realizace,“ stojí v materiálu, na základě něhož vláda rozhodla. 

Prognózy podle úřadu uvádějí, že v oblasti Pardubického a Královéhradeckého kraje budou v letech 2040 až 2050 velmi pravděpodobně chybět zásoby vody. Provozovatelé vodárenských soustav však zatím nedostatek nepozorují. Podle úřadu je zatím smysluplné v povodí dělat opatření na ochranu nádrží před zanášením sedimenty a další kroky. Pokud by se pro přehradu budoucí vláda přece jen rozhodla, musí to udělat s předstihem, protože výstavba by podle plánu trvala až 20 let.

Na Rakovnicku i Zlínsku přípravy pokračují

Příprava dalších nádrží by naopak měla pokračovat. Jde o Senomaty a Šanov na Rakovnicku a ve Vlachovicích na Zlínsku. Začít řešit by se měla také přehrada Kryry na Rakovnicku, kam by se přiváděla voda z Nechranické nádrže.

Ve středních Čechách by se letos měla vypracovat komplexní řešení nádrží v povodí Rakovnického potoka a Blšanky. V oblasti je třeba vyřešit problémy se zneškodňováním znečištění odpadních vod z obcí a měst, revitalizovat vybrané vodní toky a chránit více půdu proti erozi. To by mělo stát 2,5 miliardy korun, dvě nádrže vyjdou na dalších 450 milionů.

Podle ministerstva ale ani dvě nové nádrže oblasti při suchu nepomůžou. Zvažuje proto i možnost přivést vodu z nechranické nádrže do nové nádrže Kryry. „Účelem převodu vody z Ohře je posílení kapacity zdrojů povrchových vod v povodí Liboce, Blšanky a Rakovnického potoka,“ uvedl resort. Cílem je vytvoření rezervy pro potenciální budoucí požadavky, zejména závlahu chmelnic.

Přehrada na Podvineckém potoce by stála 1,7 miliardy korun, přivaděč vody z Nechranic 1,8 miliardy. Dalšími možnostmi je přivádění vody z čerpací stanice Stranná pod Nechranicemi do vodního díla Vidhostice a dále z něj do povodí Rakovnického a Kolešovického potoka. Přibližné odhady těchto investic jsou zhruba 1,8 miliardy. Během letošního roku má vzniknout strategie, jak situaci s nedostatkem vody v regionu vyřešit, vládě by se pak měl materiál předložit na schválení do konce příštího března.

Stát nadále počítá také se stavbou vodního díla ve Vlachovicích na Zlínsku, které by stálo asi 5,5 miliardy korun. Na dalších 872 milionů by přišly „přírodě blízká opatření“. Materiál doporučuje dokončit předprojektovou přípravu díla do konce dubna 2019. Stavět by se mohlo na konci roku 2026, hotovo by bylo zhruba za čtyři roky. 

„Při výjezdu vlády do Zlínského kraje jsme si jednoznačně ověřili, že dílo má velkou podporu místních a může řešit problém s nedostatkem vody. Samozřejmě se bavíme o horizontu poměrně vzdáleném, protože vodní dílo Vlachovice by podle plánu bylo uvedeno do provozu v roce 2030,“ uvedl ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.