Aktivisté mohou zůstat v Klinice na Žižkově, dokud nerozhodne Nejvyšší soud

Aktivisté zatím mohou zůstat v budově bývalé kliniky na pražském Žižkově, Nejvyšší soud totiž odložil vykonatelnost soudního rozhodnutí, které jim nařizovalo se vystěhovat. Aktivisté mohou v Klinice zůstat, dokud Nejvyšší soud nevyřeší dovolání. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce objekt Kliniky přestavět na kanceláře pro své zaměstnance, s tím ale aktivisté nesouhlasí. Objekt využívají pro přednášky, výuku a setkávání.

Před rokem v lednu už přitom soud rozhodl, že aktivisté musí budovu vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září i odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Ti to ale odmítali a obrátili se i na Nejvyšší soud, ten jim teď částečně vyhověl. 

Aktivisté někdejší polikliniku v Jeseniově ulici na pražském Žižkově obsadili v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu vyčistili od odpadků po bezdomovcích a narkomanech a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné roční výpůjčce a svépomocí ji opravili.

Od té doby tam pořádají přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna nebo prostory pro výuku a program rodičů s dětmi. Veškeré programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek, dotace samosprávy a velkých sponzorů aktivisté odmítají.

Smlouva ovšem skončila v březnu 2016, pak anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili. Program v centru pokračoval i přes převod budovy správě železnic. Proto se Úřad pro zastupování státu obrátil na soud a tento soudní spor pak přešel na SŽDC.

O Kliniku se hlásilo už několik zájemců

O nevyužívanou budovu mělo už dříve zájem několik státních institucí. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), pak o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem zase odvolalo.

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu spravoval, o bezplatný převod majetku. Proto vstoupilo do hry SŽCD. Aktivisté přitom spekulovali, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

Nyní zástupci kliniky obdrželi rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Rozhodl o odkladu výkonu soudního nařízení na exekuci do té doby, než Nejvyšší soud rozhodne ve věci sporu mezi námi a SŽDC,“ řekl Arnošt Novák z kolektivu Autonomního sociálního centra Klinika. „Do rozhodnutí soudu, které může trvat několik měsíců, by tak exekutor nebo policie kliniku neměla vyklízet,“ dodal Novák. 

SŽDC chce peníze, suma už dosáhla 1,5 milionu

ÚZSVM, který měl dům ve správě a s aktivisty podepsal smlouvu o výpůjčce, a SŽDC vedou s autonomním centrem spory o nezákonné obohacení. V listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomocně rozhodl o tom, že zástupkyně Kliniky Tereza Virtová nemusí ÚZSVM platit 360 tisíc korun, které stát po aktivistech vymáhá.

Úřad se proti rozhodnutí odvolal. Kvůli neoprávněnému obohacení chce po Klinice peníze i SŽDC. Částka, kterou požaduje správa, se každým dnem navyšuje. Podle Nováka se nyní částka pohybuje okolo 1,5 milionu korun. Další termíny stání u obou soudů zatím nebyly určené. Nejvyšší soud rozhoduje o tom, jestli měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužena či nikoli.