Třetí pokus pro Babiše. Vondráček by mu poslední šanci sestavit vládu zřejmě dal

Radek Vondráček: Největší šanci z předsedů má u mne v případě třetího pokusu Babiš (zdroj: ČT24)

Radek Vondráček z hnutí ANO, který je podle avizované podpory favoritem na post předsedy Poslanecké sněmovny, řekl, že dojde-li na třetí pokus sestavování vlády, největší šanci u něj má předseda ANO Andrej Babiš. Současně si však myslí, že Babiš uspěje už během prvních dvou pokusů.

„Rozhodně dávám větší šanci panu Babišovi, než že by to dělal předseda jiné strany,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Vondráček, který však zároveň zdůrazňuje, že je třeba počkat na vývoj během prvních dvou pokusů sestavování vlády.

Je přesvědčen, že Babiš většinovou podporu v dolní parlamentní komoře najde. „Jestliže bude mít 101 hlasů ve sněmovně, proč bych nenavrhnul panu prezidentovi Andreje Babiše?“ položil řečnickou otázku.

Za klíčovou považuje také skutečnost, že vítězné hnutí ANO získalo v Poslanecké sněmovně 78 mandátů z celkových dvou set. „Náš pan předseda měl nejvíce preferenčních hlasů v historii této země, tak mi přijde logické, aby byl pověřen sestavením vlády, aby tu šanci dostal,“ prohlásil kandidát hnutí do čela sněmovny.

V případě, že se dvakrát nepodaří prezidentem pověřené osobě úspěšně sestavit vládní kabinet, který by získal důvěru poslanců, navrhuje ve třetím pokusu právě předseda Poslanecké sněmovny prezidentu republiky kandidáta na premiéra podle svého výběru. 

Proti Vondráčkovi kandiduje do čela sněmovny předseda ODS Petr Fiala. Avizovanou podporu má Vondráček od komunistů, Pirátů a SPD. Naopak hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podpoří do funkce předsedy sněmovny kandidáta, který se bude o funkci ucházet proti Vondráčkovi. Sociální demokraté rozhodnou o tom, komu dají při volbě předsedy hlas, až na pondělní schůzi poslaneckého klubu.