Nejvíc peněz na kampaň má zatím Drahoš, Fischer vypověděl životní pojistku

Události: Začala kontrola prezidentských kandidátek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra začalo kontrolovat kandidátní listiny do prezidentské volby. Blížící se lednový termín stupňuje také volební kampaň, ve které může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun. Zájemci o prezidentský post proto musí povinně zřídit transparentní účet.

Největší finanční podporu má zatím Jiří Drahoš. Na účet dostal celkem téměř 21 milionů, mezi dárci jsou i známí podnikatelé, třeba šéf Jablotronu Dalibor Dědek poslal dva miliony. „Jsme v jednání nebo se nám hlásí ještě další lidé, kteří by nás podpořili třeba i větší částkou,“ říká k tomu Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd.

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer má zatím přes 350 tisíc korun. Jeho největším sponzorem je Jiří Jirkovský, viceprezident česko-švýcarské obchodní komory. Bývalému diplomatovi chodí i dary ze zahraničí. „Sám za sebe jsem vypověděl životní pojistku, abych měl z čeho žít,“ uvedl Fischer.

Nejméně má na transparentním účtu Petr Hannig, přes 3000 korun. Hannig tvrdí, že na kampaň peníze nepotřebuje. Investovat se chystá pouze do televizního spotu. „To může stát tak čtyřicet tisíc. A to dám ze svého,“ uvedl hudebník, producent a předseda strany Rozumní.

Lékař a aktivista Marek Hilšer sesbíral přes 350 tisíc korun. Kromě drobnějších příspěvků má i dva padesátitisícové dárce. „Moje možnosti nebudou z hlediska té reklamy tak velké. Ale já spoléhám na to, že budu přítomen v debatách,“ uvažuje Hilšer.

Sponzorské peníze úplně odmítl jediný kandidát, textař a podnikatel Michal Horáček. Do kampaně, kterou si platí sám, zatím vložil téměř 18 milionů. „Já jsem neviděl nikdy milionáře, který by dával peníze jen tak. Proto to všechno hradím do poslední koruny sám,“ vysvětluje.

„Začínám oslovovat potenciální sponzory, firmy, silné hráče,“ říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky, který kandiduje s podporou Realistů. Jejich středočeský lídr z nedávných voleb Daniel Bartek je zatím s padesáti tisíci korunami nevětším Hynkovým sponzorem. Celkem se na účtu zatím sešlo 312 tisíc korun.

Silného sponzora má bývalý předseda představenstva Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Kandidátovi ODA dal pět milionů šéf strany, investor Pavel Sehnal. Kulhánkovu kampaň tak zatím hradí z 96 procent. „Něco málo tedy budou sponzoři jako třeba já,“ doplňuje Kulhánek.

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek zakládal potřebný účet na poslední chvíli. „Jediný sponzorský dar na asi hodinu otevřeném účtu je mých sto tisíc,“ komentoval to Topolánek.

Největší počet příspěvků se sešel na účtu současného prezidenta republiky Miloše Zemana. Mezi dvaceti tisíci platbami je však drtivá většina v haléřích. Celkem má prezident na kampaň přes 400 tisíc, které podle jeho slov budou na volební aktivity úplně stačit.

Rozhodnutí o tom, že si Češi budoucího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo vydáno ve Sbírce zákonů 28. srpna. Tím také oficiálně začala volební kampaň, ve které může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun. Pokud by v prvním kole voleb žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu, prezident vzejde z finálového duelu na konci ledna. Finalisté do kampaně mohou investovat dalších deset milionů.

  • Kdo může být zvolen prezidentem republiky?
    Prezidentem republiky může být zvolen český občan, který nejpozději druhý den volby prezidenta dosáhl věku alespoň 40 let a není omezen ve svéprávnosti k výkonu volebního práva. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.
  • Kdo je oprávněn navrhovat kandidáta na prezidenta republiky?
    Navrhovat kandidáta může každý český občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany České republiky oprávněnými volit. Navrhovat kandidáta je oprávněno také nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů.
  • Kdy se bude konat volba prezidenta republiky?
    Předseda Senátu vyhlásil volbu prezidenta na 12. a 13. ledna 2018. Případné druhé kolo se bude konat 14 dnů po začátku prvního kola volby, tedy ve dnech 26. a 27. ledna 2018.
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR