Z ušetřených peněz na ministerstvech se učitelům platy nezvýší. Resorty prostředky nemají

Peníze potřebné na nárůst mezd ve veřejném sektoru a navýšení u učitelů by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohly pokrýt nespotřebované výdaje v rozpočtech ministerstev. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) to ale po prostudování údajů od resortů odmítl. Na účtech podle něj potřebné peníze nemají.  Koaliční ČSSD i KDU-ČSL s tím ale nesouhlasí.

Sobotka doufal, že peníze na navýšení mezd bude možné získat z nespotřebovaných výdajů jednotlivých ministerstev. Pilný ve středu uvedl, že za minulé roky by celková neutracená částka mohla činit kolem 40 miliard. Přesné číslo rezerv měla ministerstva dodat do čtvrteční půlnoci. 

Po předložení dat se ale podle Pilného ukázalo, že resorty žádné ušetřené peníze na platy neposkytnou. „Všechny resorty na výzvu premiéra sdělily, že nemohou na příští rok ve prospěch učitelů ušetřit vůbec nic. Ani ministr Zaorálek, který sliboval, že dá 15 až 20 procent ze svého rozpočtu na platy učitelů,“ napsal Pilný. 

Zaorálek: Jsme připraveni ušetřit až 120 milionů

Zaorálek se ale proti takovému tvrzení ohradil. Ministerstvo zahraničí je podle něj připraveno ušetřit na platy učitelů 120 milionů. „Odpovídá to více než 15 procentům z našich nespotřebovaných nároků z předešlých let,“ uvedl. Veškeré rezervy už podle něj diplomacie sice rozdělila, zejména na dlouhodobé investiční akce, našel ale způsob, jak prostředky ušetřit. „Půjdeme ostatním resortům příkladem. Co jsem slíbil, dodržím,“ dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na twitteru upozornil, že ministerstvo financí dlouhodobě podhodnocuje příjmy. „Chceme ty peníze dát pracujícím živitelům rodin. Ne nakrmit banky,“ uvedl Chovanec. Na podsekávání příjmů rozpočtu upozornil už dříve v rozhovoru i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Schodek 100 miliard Pilný nepodepíše

Podle Pilného mají ale kromě ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a vicepremiéra Bělobrádka všichni ministři další nadpožadavky a dohromady chtějí navíc 33 miliard. S požadavkem na růst platů by to podle něj zvýšilo schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun.

„Pod takové saldo se v době rekordního hospodářského růstu jako zodpovědný ministr financí nechci a nemohu podepsat,“ uvedl Pilný. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schváleným schodkem 50 miliard.

Odboráři tlačí na vládu, aby od listopadu zvedla platové tarify učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům o deset procent – na svém posledním jednání se totiž koalice nedohodla na tom, odkud potřebné peníze vezme, protože rozpočtový schodek navyšovat nechtěla. Školským odborům následující den došla trpělivost, vyhlásily stávkovou pohotovost, ke které se přidaly i další odborářské organizace.   

V pondělí se dohodneme, říká Sobotka

Rozhodnout se má na pondělním jednání koalice, které se uskuteční ve Strakově akademii ráno před pravidelným zasedáním vlády. „Předpokládám dohodu o mzdách, aby se zvýšily od listopadu o deset procent pro všechny a o 15 procent pro učitele a chci se dohodnout na zvýšení výdajů pro vysoké školy,“ uvádí Sobotka.

Na minulé jednání v Lednici pozval Sobotka pouze členy kabinetu. Tentokrát nechal výběr zástupců na jednotlivé strany. „Pozval jsem všechny tři koaliční strany, v jakém to bude složení, záleží na nich,“ uvedl. Účast předsedy ANO Andreje Babiše, kterého na jaře vystřídal ve funkci ministra Ivan Pilný (ANO), na nadcházejícím jednání následně potvrdila mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Bělobrádek: Ministerstvo podsekává příjmy rozpočtu

Bělobrádek v souvislosti s rozpočtem v pátek upozornil, že v návrhu na příští rok stále scházejí dvě až tři miliardy korun na vědu a výzkum v porovnání se střednědobým výhledem z minulého roku a vládním usnesením z letošního jara.

Ministerstvo financí tak podle něj postupuje protizákonně, když ignoruje jarní vládní usnesení ohledně navýšení peněz na vědu. Navíc podle Bělobrádka dlouhodobě podsekává příjmy rozpočtu. Myslí si proto, že peníze jsou i na zvýšení platů ve veřejné sféře. „Pořád mají veliký polštář na příjmové stránce,“ dodal.