Válková: Moje důvěra v justici se občas otřásla, stíhají se i nevinní lidé

Válková: Moje důvěra v justici se občas otřásla (zdroj: ČT24)

Policie a státní zastupitelství nepracují vždy dobře, řekla v pořadu Interview ČT24 bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Komentovala tak kauzu Čapí hnízdo a vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka policii.

Hnutí ANO o vydání předsedy strany Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání tvrdí, že je to načasování, které není správné, protože je to před volbami. Kdo konkrétně by to tak chtěl načasovat? Jak by to mohlo fungovat?

Já vůbec nevím, jak to bylo. Naše důvěra v to, že bezvýjimečně policie a státní zastupitelství pracují dobře, to moje zkušenosti vůbec nepotvrzují. Sama jsem se na to ptala některých lidí, kteří byli trestně stíháni. V oblasti hospodářsky trestné činnosti často rozsudky vycházejí ze znaleckých posudků, které jdou velmi proti sobě.

Ale to byste mohla zpochybnit všechna trestní stíhání.

To já nedělám.

Ale dělá to hnutí ANO.

To bych neřekla.

Váš předseda Andrej Babiš říká, že je to zpolitizovaná kauza, která ho má odstranit z politiky. Nemáte pocit, že si Babiš a celé hnutí ANO zahrává s důvěrou veřejnosti v justici? To pak vypadá, jako by byli všichni „cinklí“. Vy si umíte představit, že by všechny složky jako policie, státní zástupci a snad i soudci byli „cinklí“?

Ne, to si nedovedu představit. Nejsem Babiš ani jeho obhájkyně, on mě přece odvolal (z pozice ministryně spravedlnosti) v době, kdy jsem nechtěla být odvolána.

obrázek
Zdroj: ČT24

A vy jste jako ministryně spravedlnosti zažila, že by po vás někdo chtěl, abyste zasáhla do nějaké kauzy. Nebo jste měla pocit, že se někde něco načasovalo schválně?

Mockrát se po mně chtělo, a ne ze strany politiků, ale občané to po mně chtěli, abych zasáhla do živých kauz. Já jsem to nikdy nedělala. Ale měla jsem možnost se seznámit s ex post rozhodnutími. A moje důvěra v justici se občas otřásla. Já věřím, že 90 procent – možná je to 80, 75 nebo 95 procent – funguje dobře. Ale máme tady soudce, státní zástupce – tam mám zkušenosti výrazně horší – a policii, kteří jednají tak, že jsou trestně stíháni nevinní lidé.

Ale to přece když slyší normální lidé, tak mají chuť se odsud odstěhovat, když tady nefunguje policie, státní zastupitelství ani soudy.

Ale to jste řekla vy, já řekla 90 procent. Nebo 95 procent. To my nevíme.

Vy jste řekla, že policie měla žádost o vydání před volbami zvážit, že to rozděluje společnost. Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) ale průtahy nezavinila policie, nýbrž ti, kterých se to dotýká. To pro vás není dostatečný argument, že policie konala ve chvíli, kdy už konat mohla?

Mě zarazily i jiné věci na té kauze. Ale toto zjištění jsem si ověřovala u lidí, kteří jsou podjatí, ptala jsem se Faltýnka, proč to účetnictví nedodal rychleji, a on říkal, že je to účetnictví za deset roků. To nemůžu posoudit. Věřím tomu, co je ve zprávě vrchního státního zastupitelství, že tam nějaké průtahy byly, asi by to šlo udělat rychleji. Ale to určitě nereprezentovalo celý časový úsek.

A dovedete si představit vhodnou dobu, kdy by mohla policie požádat sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka? Až po volbách, kdy může vládu sestavovat Babiš?

Já jsem v tomhle opatrná. Myslela jsem si, že ta žádost mohla přijít dříve, ale asi je to komplikované, i když mi to tak nepřišlo. Já nevím, kdy by to bylo optimální. Já si myslím, že důležité je, abychom měli nějakou informaci z OLAFu. Nevím, opravdu nevím, kdy by byla optimální doba.

Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu.