Proces EIA bude jednodušší. Zmenší se i okruh posuzovaných staveb

Posuzování vlivu stavebních záměrů na životní prostředí (EIA) bude jednodušší. Sněmovna schválila novelu ve verzi doporučené Senátem, který normu provázal s nedávno přijatým stavebním zákonem. Předlohu, proti níž se postavily ekologické organizace, nyní posoudí prezident.

Novela má mimo jiné omezit počet záměrů, které budou posuzování podléhat, a prodloužit z pěti na sedm let základní dobu platnosti stanoviska EIA. K důvodům předložení novely patřilo to, že EU v minulosti na některé české dopravní stavby odmítla poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům EIA.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že jsou v Česku desítky dopravních záměrů, které mají stanovisko EIA staré až 15 let. Novela má proto také umožnit prodloužení základní doby platnosti stanoviska o pět let, takže by mohlo platit 12 let.

Poslancům začala poslední řádná schůze (zdroj: ČT24)

V Česku se ročně posuzovalo zhruba dva tisíce tzv. podlimitních záměrů. Nově by z nich mělo být posuzováno pouze 300, a to ve zvláště chráněných územích. Ruší se také možnost veřejnosti a dotčených orgánů vyjadřovat se k posudku, čímž se EIA zkrátí o lhůtu pro tato opatření a také další související lhůty.

Novela také zpřesní ustanovení, podle něhož by vláda mohla ve výjimečném případě vyjmout z procesu EIA stavební záměry, u nichž by veřejný zájem na jeho provedení výrazně převyšoval nad zájmy ochrany životního prostředí.

Ekologické organizace ale Brabce kritizují, že vyhověl zájmovým průmyslovým svazům a radikálně omezil množství posuzovaných záměrů. Lidé podle ekologů přijdou o možnost vyjádřit se například k plánům nových obchodů, benzinových pump nebo skladů, které se hodnotí nejčastěji. 

„Ministr sebral lidem možnost vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí. Postavil se tak proti čtyřem pětinám občanů naší země, kteří podle průzkumu podporují, aby místní lidé mohli spolurozhodovat o svém okolí,“ uvedl už dříve ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.