Faltýnek viní policii z ovlivňování voleb a šikany

Události, komentáře: Policie chce stíhat Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Z politické hry viní místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek policii, která požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání jeho a také předsedy ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Policisté podle něj žádost o vydání nevhodně načasovali, řekl Faltýnek v Událostech, komentářích. Jak ale připomněl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), podle dozorujícího státního zastupitelství se vyšetřování kauzy Čapí hnízdo zdrželo hlavně kvůli průtahům vyslýchaných.

Když se Andrej Babiš dozvěděl, že ho chce policie obvinit kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo, vzkázal, že „je to celé zmanipulované“. Podobně smýšlí i druhý poslanec ANO, kterého se žádost o vydání k trestnímu stíhání týká. „Je potřeba zasadit další ránu našemu hnutí a obvinit předsedu a prvního místopředsedu těsně před volbami, aby naši příznivci znejistěli,“ řekl Jaroslav Faltýnek. Obvinění prohlásil za „šikanu ze strany policie“.

Nelíbí se mu ale hlavně načasování žádosti o vydání, která přišla do sněmovny dva měsíce před volbami. „Říkám, že je to zmanipulováno a zpolitizováno, protože je to těsně před volbami. Proč to nebylo v dubnu, kdy se po celé Praze šuškalo, že chtějí obvinit pana Babiše?“ poznamenal.

Jak mu ale připomněl senátor a bývalý ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), policie zdaleka nekoná svévolně. Její kroky řídí pražské městské státní zastupitelství, které je zase pod dozorem vrchního státního zastupitelství. To ostatně průběh vyšetřování kontrolovalo a zjistilo, že pokud za průtahy – kvůli kterým přišla žádost o vydání až nyní – někdo může, jsou to spíše sami vyslýchaní.

„Dohled konstatoval, že se v kauze nic zvláštního neděje. Že to je na hranici únosnosti z hlediska délky času, ale zároveň zaznělo, že to nezdržují ti, kteří vyšetřují, ale ti, kteří jsou potenciálně vyšetřováni nebo mají podat vysvětlení,“ připomněl Jiří Dienstbier.

Jaroslav Faltýnek se podivuje i nad tím, že chce policie obvinit právě jeho. Odmítl, že by měl s dotací pro Čapí hnízdo něco společného. „Jako bývalý člen představenstva Agrofertu nevím o žádosti o dotaci pro Čapí hnízdo vůbec nic,“ řekl.

Svého stranického šéfa potom bránil odkazem na několik auditů, které v Čapím hnízdě proběhly. „Vždy bylo auditním orgánem konstatováno, že je to v pořádku,“ míní Faltýnek. Poslanec a volební lídr hnutí STAN Jan Farský však poukázal, že tomu tak nebylo. „I tehdy se našla chyba. Šest milionů byla sankce, která byla vystavena, následně byla snížena ministerstvem financí,“ upozornil.

Podle Jiřího Dienstbiera šlo navíc o audity, které se zabývaly něčím jiným, než co nyní vyšetřuje policie: „Nikdy nebyla prověřována vlastnická struktura. Nová je informace v tom, že došlo k podvodu s účelovými převody a změnami ve vlastnické struktuře. To je předmětem šetření a tam může být spatřován podvod.“

Z dosavadních vyjádření politiků a také z etického kodexu hnutí ANO vyplývá, že by žádost o vydání měla být jen formalita. Kodex totiž poslance vyzývá, aby šli policii naproti a sami ke svému vydání vyzvali. Jaroslav Faltýnek však nepotvrdil, že něco takového udělá. „Jako hnutí ANO jsme principielně vždy hlasovali pro vydání, čili předpokládám, že tomu tak bude i v tomto případě (…), pokud budou argumenty pro. Za sebe říkám, že si myslím, že je to účelové, šikanózní stíhání,“ naznačil místopředseda ANO. Připomněl, že ve sněmovně v minulosti nastaly i případy, kdy poslanci žádosti o vydání nevyhověli.

Žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka přišla do Poslanecké sněmovny ve čtvrtek, předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ji vzápětí předal mandátovému a imunitnímu výboru. Ten by se měl mimořádně sejít 18. srpna, později před jeho členy předstoupí i Babiš s Faltýnkem, aby řekli své stanovisko k policejnímu spisu. Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) dala najevo, že chce vše stihnout tak, aby plénum sněmovny mohlo o vydání poslanců hlasovat na své nejbližší schůzi, která začíná 5. září.