Pilný nahradil Babiše. Nového ministra financí jmenoval prezident

Události ČT: Ministerstvo financí má nového šéfa. Prezident jmenoval Ivana Pilného (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval Ivana Pilného (ANO) ministrem financí. V čele resortu střídá Andreje Babiše (ANO), kterého Zeman odvolal a kterému vyjádřil „velikou úctu a poděkování“. Jako místopředsedu vlády místo Babiše jmenoval prezident stávajícího ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Tématem výměny na ministerstvu financí se zabývá také pořad 90' ČT24 od 20:00.

Zeman při jmenování Pilného mluvil o rozhovoru, který spolu v úterý vedli a při němž okomentoval dva Pilného citáty. „První citát zněl: ,Já tomu vůbec nerozumím.‘ Já jsem vám připomněl, že jako předseda hospodářského výboru jste se zabýval reálnou ekonomikou, která zase není tak daleko k finančnímu ekvivalentu reálné ekonomiky. Je to v podstatě jenom druhá strana téže mince, takže jsem se vás snažil tak trochu uklidnit,“ uvedl prezident.

V druhém případě Zeman zmínil Pilného slova o tom, že je lakomý. „To je konstitutivní vlastnost pro každého ministra financí. Citoval jsem vám mnou obdivovaného prvního ministra financí Aloise Rašína, který měl nad svým psacím strolem nápis ,Nic vám nedám.‘ Kdykoli k němu přišla nějaká delegace, ukázal k němu palcem dozadu a delegace mlčky odešla. Skoro si myslím, že byste se pane ministře mohl tímto příkladem inspirovat,“ prohlásil Zeman.

Prezident jmenoval Ivana Pilného ministrem financí (zdroj: ČT24)

Po uvedení do úřadu se Pilný k této Zemanově poznámce a nápisu, který měl Rašín, ještě vrátil. „Budu mnohem tolerantnější, ale přece jenom musím uhájit veřejné finance, které hodlám spravovat jako svoje vlastní peníze,“ uvedl Pilný.

Nový ministr financí pak poděkoval za důvěru jak premiérovi, tak i svému předchůdci. „Jak jsem se mohl předběžně seznámit s týmem na ministerstvu, jsou to lidé, kteří rozumí svému řemeslu. Je to pro mě obrovská výhoda, stejně jako je pro mě velká výhoda navazovat na skvělou práci svého předchůdce, který za sebou zanechal stopu, která je viditelná. Není mediální, ale konkrétně se projevuje v číslech,“ řekl Pilný. Zatím také neviděl důvod, proč bych měl dělat personální změny.

Mým úkolem by mělo být nejen vybírat korektně a správně daně jako můj předchůdce, ale víceméně povzbudit ekonomiku.
Ivan Pilný

Ivan Pilný byl třetím kandidátem hnutí ANO na nového ministra. Náměstkyni z ministerstva financí Alenu Schillerovou a Brabce Sobotka odmítl kvůli tomu, že podle něj mají příliš blízko k Babišovi či jeho bývalému koncernu Agrofert.

Sobotka od Pilného očekává zajištění nezávislosti Finanční správy. Ta podle jeho názoru měla svázané ruce při prověřování jednokorunových dluhopisů vydaných Agrofertem, když jejich držitel Babiš současně stál v čele ministerstva.

Pro nového šéfa státní pokladny by pak podle premiéra měla být hlavní prioritou příprava státního rozpočtu na příští rok. Zohlednit by v něm měl finance na provedení schválených zákonů, investice i růst platů. Postarat by se měl také o hladké čerpání peněz z EU a zavedení účtenkové loterie k EET, podílet by se měl na novém zacílení investičních pobídek.

Pilný podotkl, že nechce být jen „zimním králem“. Chce připravit například podklady pro daňovou reformu. V Sobotkově vládě je Pilný osmým novým ministrem.

Prezident poděkoval Babišovi. Připomněl přebytkový rozpočet

Pilný ve funkci střídá Babiše. Odvolání předsedy hnutí ANO z ministerstva financí navrhl začátkem května premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůvodnil to pochybnostmi o Babišových příjmech a podezřeními, že vicepremiér obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil.

Výměnou ministra financí se veškerá debata o konfliktu zájmů uzavírá a podle mého názoru to bude jen dobře, protože skandály týkající se minulosti a podnikání Andreje Babiše už nebudou zatěžovat fungování vlády.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Zeman vyhověl Sobotkovu návrhu po 19 dnech. „Chtěl bych vyjádřit velikou úctu a veliké poděkování odstupujícímu ministru financí Andreji Babišovi. Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva financí práci, kterou nedokázal nikdo předtím,“ prohlásil prezident při slavnostním jmenování nového ministra.

„Byl to člověk, který dokázal dosáhnout výrazného rozpočotového přebytku, zlepšení výběru daní, snížení daňových úniků, a možná právě proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný, ze strany těch, kteří jsou buď méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní,“ dodal.

Výměna na ministerstvu. Premiér uvedl Pilného do úřadu (zdroj: ČT24)

Babišovi později poděkoval i Sobotka, a to za práci, kterou odvedl při plnění vládního programu.

Babiš se svým odvoláním vyjadřoval nesouhlas a Sobotku vyzval, aby přestal veřejně opakovat důvody, které ho k němu vedly. Mají podle něj povahu pomluvy a je připraven se bránit soudně.

Sobotka byl na Hradě při jmenování Pilného. Se Zemanem se tak premiér sešel poprvé od začátku května, kdy prezident na Hradě zinscenoval přijetí demise kabinetu, ačkoliv ji Sobotka nepodal. Kvůli Zemanovu výkladu, že demise předsedy vlády znamená pouze jeho konec, se poté Sobotka místo plánu podat demisi celé vlády rozhodl odvolat pouze Babiše.

Podle ANO Babiš situaci „odšpuntoval“, podle TOP 09 nedojde ke změně

„Pan Babiš de facto odešel z vlády, aby odšpuntoval situaci. Ivan Pilný je člověk konsenzuální, který navíc rozumí problematice, takže to bude dobrý ministr financí. Věřím, že vláda dovládne do konce,“ okomentoval vývoj vládní krize předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle exministra financí a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale změna v čele ministerstva financí nezajistí objektivní prověření pochybností kolem Babišových podnikatelských aktivit.

„Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby,“ řekl Kalousek novinářům. Podle něj jmenováním Pilného skončí ústavní krize, ale vládní krize skončila tam, kde začala. Podle předsedy ODS Petra Fialy Babiš odchází pozdě a za skandálních okolností.