Hamáček: Sobotka udělal demisí státnické rozhodnutí a zároveň asi jediné možné

Interview ČT24 s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády bylo státnické a ústavně čisté rozhodnutí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Premiér podle něj ani neměl jinou možnost, jak na současnou situaci reagovat. Příčinu krize vidí místopředseda sociální demokracie v konfliktu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho neochotě z vlády odejít. Že by premiér vzal demisi zpět, Hamáček vyloučil.

„Příčinou současné krize není demise vlády, to byla pouze reakce na to, kam až ta situace zašla,“ uvedl Hamáček. Jediným důvodem demise byl podle něj vývoj v kauze kolem ministra financí. Babiš se dostal do velmi obtížné situace, kdy ho do jisté míry dohnala jeho podnikatelská minulost, míní předseda sněmovny a místopředseda ČSSD.

Babiš měl odstoupit, Sobotka pak neměl jinou volbu

„On nebyl schopen vysvětlit některé otázky, které se týkaly korunových dluhopisů, toho, zda náhodou nedocházelo k daňovým únikům nebo daňové optimalizaci,“ podotkl ve vysílání ČT24 Hamáček. Klíčový problém ale podle něj přišel ve chvíli, kdy celou záležitost začala šetřit finanční správa.

„Ta je přímo podřízená ministrovi financí. Já si nedokážu představit, že by kdekoliv na západ od nás zůstal ve funkci ministr, který je prošetřován svými přímými podřízenými. To je prostě nemožné, je to jasný konflikt zájmů a logické řešení je, že takovýto ministr odchází ze své funkce,“ uvedl.

Měl jsem po celou dobu pocit, že jakkoliv je ta kauza závažná, tak je to otázka jednoho ministra. Po diskuzi na politickém grémiu jsem pochopil celou šíři toho problému a i důvod, proč přistoupil pan předseda vlády k takto razantnímu řešení.
Jan Hamáček
předseda Poslanecké sněmovny ČR

Poté, co Babiš odmítl odstoupit, neměl podle Hamáčka předseda vlády jinou možnost, než podat demisi celé vlády. „Pan předseda obětoval svoji pozici, ukázal, že sociální demokracii nejde jenom o nějaká křesla nebo o moc, ale že nám také záleží na politické kultuře v této zemi a v situaci, kdy je politická kultura a důvěra v politiku ohrožena, nebo může být ohrožena, tak jsme připraveni přinést i takovouto oběť,“ uvedl Hamáček.

Zda Sobotka svůj krok s někým konzultoval, předseda sněmovny neví. Sám o něm však dopředu informován nebyl. „Je to nicméně jeho odpovědnost a jeho právo k tomuto kroku přistoupit a já to respektuji,“ podotkl Hamáček. 

Raději řádné volby než předčasné

Podle Hamáčka nyní není možné vyloučit žádnou z variant řešení současné situace. Není ale příznivcem předčasných voleb. „Preferoval bych řešení, které dovede ČR k řádným volbám. To je podle mě dohoda v rámci současné vládní koalice na vládě, která bude přijatelná pro všechny tři koaliční strany,“ uvedl.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou vyhlášené na 20. a 21. října.

„Klíčovým úkolem pro všechny je, abychom nalezli rychlé řešení, které skončí to období nestability a zajistí pro Českou republiku do termínu voleb funkční vládu, která bude schopná dotáhnout do konce všechny priority, ke kterým se zavázala ta vláda současná,“ řekl v Interview ČT24. 

Kvůli vládní krizi na čtvrteční dopoledne svolal schůzku s předsedy poslaneckých klubů. Odpoledne se pak má sejít sněmovní organizační výbor, který má navrhnout program květnové schůze sněmovny. Ve sněmovně je asi 240 návrhů zákonů v různé fázi projednávání, které sněmovna neschválila. Z programu poslední schůze poslanci vyřadili přes 200 bodů. 

Celý rozhovor s předsedou Poslanecké sněmovny a místopředsedou ČSSD Janem Hamáčkem je dostupný ve videu.