Respekt: Finanční správa i policie prověřují Agrofert a Babišovy dluhopisy

Finanční správa kontroluje účetnictví Agrofertu (zdroj: ČT24)

Finanční správa vede daňovou kontrolu v Agrofertu a prověřuje rovněž korunové dluhopisy, které od firmy v minulosti koupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Uvedl to server týdeníku Respekt. O celou záležitost se zajímá také policie, potvrdil sám Babiš. Ten čelí kritice mimo jiné za to, že v minulosti jako majitel Agrofertu nakoupil od své firmy jednokorunové dluhopisy, jejichž výnos nepodléhá zdanění. Babiš záležitost pokládá za organizovanou kampaň proti své osobě.

Sněmovna v březnu v souvislosti s případem korunových dluhopisů vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Babiš sice dopis s vysvětlením v pátek poslal předsedovi sněmovny, Jan Hamáček i další politici ale mají jeho vysvětlení za nedostatečné. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k věci vyjádří v úterý. Spekuluje se, zda Babiše odvolá z funkce. Předseda sociálních demokratů jej na prvomájových oslavách ve Vyškově však pouze vyzval, aby se zachoval jako chlap. Zda to znamená, že má odejít sám, novinářům neupřesnil.

„Nevidím nejmenší důvod, proč bych měl rezignovat. V politice mám velmi dobré výsledky. Je to zoufalá akce ČSSD. Pan premiér se zaměřil na mě a chce mě za každou cenu dostat z politiky. Já si myslím, že to je škoda, že to poškozuje tuto vládu. Ta vláda je úspěšná i díky mně,“ reagoval Babiš.

Kontroly v Agrofertu

Kontroly firem, které v roce 2012 vydaly jednokorunové dluhopisy, požadují koaliční partneři: sociální demokraté i lidovci. Babiš ve středu uvedl, že kontrolou Finanční správy projdou všechny tyto firmy.

„Pokud ještě nebyly prověřeny, tak jsou prověřovány,“ řekl v pátek Respektu šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček na otázku, zda budou zkontrolovány všechny emise dluhopisů z roku 2012.

Kontrolu v Agrofertu týdeníku potvrdil mluvčí firmy Karel Hanzelka. „Odpověděli jsme na všechny jejich otázky a poskytli všechny listiny, které si vyžádali,“ řekl. Kontrola podle něj začala před „několika týdny“ a žádné závěry zatím nejsou.

Podle něj si specializovaný vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala. „Ale není to tak, že by byla zahájena samostatná kontrola, která by měla samostatnou agendu,“ dodal Hanzelka. 

Babiš: Ať si na mě Chovanec otevře oddělení

O nákup dluhopisů se zajímá nejen finanční správa, ale i policie. Týdeníku Repsekt to potvrdil sám Babiš. Akci přičítá ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Mě vyšetřuje Chovancova policie všude,“ okomentoval situaci. „Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše, a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat,“ dodal.

Chovanec se proti Babišovu obvinění, že ovlivňuje policejní vyšetřování, ohradil. „Pokud pan Babiš vidí za kroky nezávislé policie politickou objednávku, pak to jen ilustruje, jakým způsobem uvažuje a řídí ministerstvo financí a Finanční správu,“ napsal ministr vnitra na sociální síti Twitter.

Policie případ nechtěla komentovat. „Náš útvar nebude k vašemu dotazu poskytovat žádné informace,“ řekl týdeníku mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej. 

Dodatečné zdanění možná sněmovna nestihne projednat

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena v první polovině 90. let, skončila změnou zákona s rokem 2013. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později ale začaly emitovat obligace i firmy.

Nezdaněné korunové dluhopisy vydané Agrofertem těsně před koncem roku 2012 nakoupil Andrej Babiš v následujících letech za 1,5 miliardy korun. Podle něj se problém netýká jen Agrofertu: jen v roce 2012 prý bylo zaznamenáno celkem 525 emisí v celkovém objemu 164 miliard korun.

Ministr financí chtěl korunové dluhopisy vydané v roce 2012 dodatečně zdanit, koaliční partneři to ale nejdřív odmítali. Nakonec sice jeho návrh prošel ve druhé polovině dubna vládou, premiér Sobotka ale už tehdy pochyboval, že se zákon stihne schválit ve sněmovně.