Šéf sněmovny Hamáček: Babišův dopis nedostatečný, z vlády by měl šéf ANO sám odejít

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje vyjádření Andreje Babiše (ANO) ke sporným otázkám kolem jeho podnikání za nedostatečné. Ministr financí zaslal v pátek Hamáčkovi dopis, ve kterém reagoval na otázky poslanců - mimo jiné ke kauze korunových dluhopisů. Podle předsedy sněmovny by měl Babiš sám opustit kabinet, o jeho případném odvolání musí rozhodnout premiér, uvedl Hamáček v Otázkách Václava Moravce.

Šéf dolní komory rovněž řekl, že nevidí důvod k vypovězení koaliční smlouvy, protože problém se týká výhradně minulosti Andreje Babiše.

„Já jsem se z toho dopisu nedozvěděl nic nového. Je to dopis, který je formulován politicky, pan ministr si stěžuje, že je mu činěno příkoří, pokračuje v napadání Poslanecké sněmovny či některých poslanců,“ komentoval dopis v Otázkách Hamáček. 

Podle něj by měl sám Babiš uznat, že je ten problém tak velký, že nesnese odkladu, a měl by odstoupit. „To by, myslím, bylo nejčistší a nejideálnější řešení. Z historie si pamatujeme, že ministři odstupovali za daleko menší prohřešky. Pan ministr Besser zapomněl ve svém majetkovém přiznání uvést byt a z funkce odstoupil, ministr financí Babiš má problémy se svým majetkovým přiznáním a hodil to na svou účetní,“ kritizoval předseda sněmovny. 

Ministr financí už dříve rezignovat na vládní funkce odmítl, stejně jako své pochybení kolem nákupu jednokorunových dluhopisů. Celou záležitost pokládá za organizovanou kampaň vůči své osobě.

Němcová: Sobotka měl Babiše odvolat už kvůli Čapímu hnízdu

Ani bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) si nemyslí, že by Babiš sám odešel: „On šel do politiky jako predátor, který čistí prostředí kolem sebe.“ I podle zástupkyně občanských demokratů by ale měl Babiš ve vládě skončit: „Jestliže sám předseda vlády říká, že ministr financí ohrožuje stav financí a pověst vlády, tak je jasné, že v tu chvíli nemá ministr ve vládě co dělat. Proto jsme jako ODS řekli jednoznačně, že má odejít.“  

Citace z dopisu Andreje Babiše
Zdroj: ČT24

Také podle Němcové Babiš okolnosti svého podnikání v dopise nevysvětlil. „Záleží na tom, zda jednotliví poslanci budou dopis považovat za vysvětlení toho, oč žádali. Tedy zda má ministr financí své účty v pořádku,“ dodává Němcová. 

Podle ní měl premiér Sobotka Babiše z vlády odvolat už po vypuknutí aféry kolem Čapího hnízda: „Vyjmout z velké firmy malou proto, aby mohla čerpat evropské dotace, a potom ji zas vrátit zpátky do té velké je z mého pohledu evidentní podvod. Bohužel pan předseda vlády nezareagoval, minimálně v tu chvíli už Andrej Babiš ve vládě být neměl,“ tvrdí Miroslava Němcová. 

Forma dopisu je z mého pohledu naprosto truchlivá, takhle se ústavní činitel ve formálním styku s Poslaneckou sněmovnou vyjadřovat nemůže.
Miroslava Němcová
bývalá předsedkyně sněmovny

Sněmovna má podle ní několik možností, jak s dopisem Andreje Babiše naložit: ta méně pravděpodobná je, že ho prostě vezme na vědomí. „Nebo mohou poslanci říct, že to vysvětleno nebylo, a tudíž platí ten druhý bod usnesení, který říká, že má konat premiér vlády.“ 

Sobotka se k dopisu vyjádří až příští týden

Premiér Sobotka v sobotu na summitu v Bruselu zopakoval, že se k dopisu vyjádří až příští týden. Zároveň odmítl spekulace ministra financí, že by součástí jeho odvolání měl být i konec ministra kultury ve vládě. 

Podle Jana Hamáčka zatím není situace tak vážná, že by muselo dojít k vypovězení koaliční smlouvy, a tedy pádu celé vlády: „Musíme pečlivě vážit skoro na lékárnických vahách: na jednu stranu musíme vyřešit problém, který tady je, ale na druhou nemůžeme destabilizovat společnost šest měsíců před volbami. Stále ještě máme některé priority, které musíme dotáhnout do konce. Takže to jsou argumenty, které stojí proti sobě, a budeme o tom pečlivě debatovat.“

Citace z dopisu Andreje Babiše
Zdroj: ČT24

Ministr financí už ve čtvrtek tvrdil, že si Sobotka připravuje půdu pro jeho odvolání. Podle svých slov také očekává, že dopis, ve kterém podle svého názoru všechny pochybnosti kolem jednokorunových dluhopisů či svých majetkových poměrů vysvětlil, Sobotkovi stačit nebude.

Sám Andrej Babiš však důvody pro své odvolání nevidí, svou práci na ministerstvu financí hodnotí kladně. „Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek,“ prohlásil Babiš ve čtvrtek.