Ježek za mřížemi, ostatní na svobodě. Ve vazbě zůstává jediný člověk z kauzy ROP Severozápad

Severočeský podnikatel Daniel Ježek zůstává ve vazbě. Soud jej za mříže poslal jako jediného z 24 obviněných v případu manipulací s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad a nyní Ústavní soud odmítl jeho stížnost na vazbu.

Daniel Ježek si u Ústavního soudu stěžoval na lednové rozhodnutí krajského soudu, který vazbu zdůvodnil kromě rizika ovlivňování svědků také obavou z Ježkova útěku. Daniel Ježek se snažil prokázat, že jeho útěk za hranice nehrozí, s tím však Ústavní soud nesouhlasil. Upozornil mimo jiné na zázemí podnikatele v zahraničí a jeho úzké vazby na bývalého senátora Alexandra Nováka, který pobývá v Německu.

„Pokud (krajský soud) z těchto majetkových i osobních vazeb dovodil riziko, že by se stěžovatel při ponechání na svobodě mohl zachovat způsobem, jak již učinil Alexandr Novák, na nějž musel být vydán Evropský zatýkací rozkaz, nelze jeho závěrům cokoliv vytknout,“ stojí v usnesení.

Právě Daniela Ježka a Alexandra Nováka považují vyšetřovatelé za klíčové postavy údajných manipulací s evropskými dotacemi určenými na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji. Díky svému vlivu podle detektivů dokázali ovlivnit celý proces přidělování dotací, ve kterém pak figurovala řada úředníků i politiků. 

Policie obvinila loni v prosinci 24 lidí včetně někdejších krajských špiček ČSSD a vlivných politiků ODS. Obvinění si vyslechli například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová nebo tehdejší chebský starosta a bývalý karlovarský hejtmanský náměstek Petr Navrátil. Toho později kvůli trestnímu stíhání zastupitelstvo odvolalo.

Obvinit chtěla policie také Alexandra Nováka. Vyšlo však najevo, že má německé občanství a není v Česku. Německá policie ho sice zadržela, úřady však dosud nerozhodly o žádosti o vydání a vyžádaly si od české strany doplnění informací.