Důsledek kauzy ROP: Zastupitelé odvolali starostu Chebu Navrátila

Chebští zastupitelé odvolali ve čtvrtek starostu Petra Navrátila (zvolen za ČSSD), který je obviněn v kauze ROP Severozápad. Pro odvolání byla opozice i koaliční hnutí ANO. Podle navrhovatelů by v čele města neměl stát stíhaný starosta.

Opozice navrhovala odvolání už v lednu, tehdy ale opozice neměla při jednání všechny své členy. Navrátil už tehdy konstatoval, že se necítí být vinen a že se obvinění netýká chodu města. Své členství v ČSSD už na přelomu roku pozastavil. Proto výzvu k odstoupení odmítl. 

Při březnovém hlasování se k opozici připojilo i pět zastupitelů z koaličního hnutí ANO. „Návrh je v souvislosti s obviněním v kauze ROP Severozápad. Ale starosta mě nepřesvědčil, že by byl schopen plnit svou funkci dobře,“ uvedla Gabriela Licková (Koalice pro Cheb), která odvolání navrhla.

„Hnutí ANO od začátku říkalo, že nechce rozbít koalici, ale chtěli jsme po ČSSD, aby nám dala jméno jiného starosty. Ale sociální demokracie žádné jméno nenavrhla. Osobně si myslíme, že ČSSD má lidi, kteří by to mohli dělat,“ míní Daniela Seifertová (ANO).

Vladimír Hartmann z ČSSD ale vidí odvolání starosty jako krok vedle: „Není nic prokázáno. Věříme, že starosta neudělal nic takového, za co by měl být odsouzen. Ani nevíme, z čeho byl obviněn, státní zastupitelství to nezveřejnilo a obvinění musí zachovat mlčenlivost,“ uvedl Hartmann.

V policejní síti uvízla i bývalá hejtmanka Vaňhová

Nejnovější kauza ROP Severozápad vypukla v prosinci, kdy policie zadržela přes dvacet lidí včetně někdejších špiček ČSSD a ODS v Ústeckém i Karlovarském kraji. Byla mezi nimi i bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, Petr Navrátil však byl aktuálně nejvýše postaveným politikem. Obvinění si vyslechlo 24 lidí včetně mnoha bývalých hodnotitelů projektů v ROP Severozápad.

Navrátil od roku 2008 působil i jako náměstek hejtmana a poslední dva roky je starostou Chebu. Této funkce se ale odmítl vzdát: podle něj to nesouvisí s kauzou ROP Severozápad a města se to nijak nedotýká. Už v lednu ale zástupci hnutí ANO vyzývali Navrátila dopisem k rezignaci. 

Současná kauza má počátky v roce 2011, kdy policie zatkla ředitele Kušnierze

ROP Severozápad byl nejbohatší z regionálních operačních programů, které rozdělovaly dotace na úrovni NUTS 2 mezi lety 2008 a 2013. Podpořil během své existence 536 projektů, nejúspěšnějšími žadateli byly Ústecký a Karlovarský kraj, město Ústí nad Labem a Krajská zdravotní sdružující pět nemocnic v Ústeckém kraji. Díky dotacím bylo opraveno 30 školních a předškolních zařízení, opraveno nebo vybudováno 245 kilometrů silnic nebo 55 kilometrů cyklostezek.

Úřad na dotacích proplatil 19,4 miliardy korun, poslední peníze poslal příjemcům na konci června. Regionální operační programy už dnes pro čerpání evropských dotací nefungují, peníze přerozdělují jednotlivá ministerstva.

Policie v sídle regionální rady poprvé zasahovala v roce 2011, kdy si přišla pro tehdejšího ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. Ten poté šel za přijímání úplatku do vězení. Šlo ale teprve o první kauzu z celé série. Kušnierz byl obviněn v několika z nich. S policií nakonec začal spolupracovat a zřejmě právě o jeho výpověď se opírají aktuální obvinění.

  • Úplatkářská kauza Petra Kušnierze – V lednu 2014 poslal odvolací Vrchní soud v Praze na pět let do vězení (ústecký krajský soud mu původně uložil 7,5 roku) bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Podle rozsudku chtěl s pomocí svých tří přátel získat provize z přidělených dotací. Soud konstatoval, že odsouzení žádali minimálně 1,7 milionu korun a velkou část z toho převzali. Kušnierzovi spoluobžalovaní, tři komplicové a tři žadatelé, dostali od soudu podmíněné tresty. V květnu 2014 Nejvyšší soud zamítl Kušnierzovo dovolání, v listopadu byl pak někdejší vysoký úředník z vězení podmínečně propuštěn.
  • Ovlivňování projektů – V září 2014 se ústecký krajský soud začal zabývat případem ovlivňováním projektů v ROP Severozápad. Letos v březnu bývalého ředitele úřadu Kušnierze poslal zatím nepravomocně na sedm let do vězení. Podmínkami potrestal někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu, dalšího bývalého ředitele úřadu Pavla Markvarta a úřednici Irenu Kotlanovou. Naopak bývalého právníka úřadu Jana Martinovského a dalšího z ředitelů Petra Vráblíka obžaloby zprostil. Sedmiletý trest pro Kušnierze je souhrnný. Protože se měl skutků dopustit v době, kdy byl v podmínce za první trest za úplatky, soud tento rozsudek zrušil a vynesl souhrnný trest. Kušnierze, který u soudu přiznal, že v ROP Severozápad byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků, a Kotlanovou potrestal soud nejen za zneužití pravomoci, ale i za poškozování finančních zájmů Evropských společenství. V kauze ovlivňování projektů zbývá ještě rozhodnout o úřednici Kláře Odvárkové, jejíž případ vyloučil k samostatnému projednání.
  • Kauza konkurenčních doložek pro ředitele ROP Severozápad – V březnu 2014 policie obvinila pět bývalých či současných zaměstnanců ROP Severozápad, kteří podle ní nesou odpovědnost za uzavření statisícových konkurenčních doložek pro exředitele úřadu Petra Kušnierze a Pavla Markvarta. Doložky jim zajišťovaly 12 měsíčních platů po odchodu z funkcí, úřad jim peníze vyplatil. Obžalováni byli ředitelka ROP Severozápad Jana Havlicová, někdejší předseda výboru a bývalý hejtman Jiří Šulc, exředitel Pavel Markvart, bývalý právník úřadu Jan Martinovský a Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený. Kauzu začal ústecký soud projednávat loni v listopadu.
  • Předražené přístroje – Soud také řeší podezření z předražení zakázky Krajské zdravotní na nákup přístrojů. Část obžaloby se týká nákupu přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Obžalováni jsou bývalí i současní manažeři společnosti. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru 2017.
  • Žalobce Tomáš Minx oznámil, že kriminalisté zahájili trestní stíhání 24 lidí kvůli zneužití evropských dotací. Trestných činů se měli dopustit v souvislosti s činností v Regionální radě regionu soudržnosti Severozápad. Obvinění jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů.