Digitálním koordinátorem bude bývalý radní ČTÚ a kritik operátorů Ondřej Malý

Na post digitálního koordinátora vlády vybral premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého. Nahradí Tomáše Prouzu (ČSSD), který odchází 31. března. V dubnu schválila nominaci Malého vláda.

„Do funkce jsem se rozhodl navrhnout Ondřeje Malého, který má i díky svému dlouholetému působení v ČTÚ potřebné zkušenosti z oblasti digitální ekonomiky a znalosti v rámci oboru,“ sdělil Sobotka.

Agenda, kterou má zastřešovat, se týká několika ministerstev. Součástí vládního Akčního plánu pro digitalizaci trhu je mimo jiné rozšiřování online služeb státu, zavedení elektronické neschopenky nebo lepší ochrana osobních údajů.

„Za prioritu považuji odstranění překážek v budování kvalitní internetové infrastruktury, rozvoj e-governmentu především v oblasti služeb pro občany a přípravu státní i soukromé sféry na nová evropská nařízení v čele s ochranou osobních údajů,“ uvedl Malý.

Nový koordinátor bude muset řešit kromě unijních nařízení, jak mají firmy a úřady pracovat s citlivými daty, také třeba nové pravomoci armádní rozvědky. Vojenské zpravodajství chce získat pravomoc pro monitorování aktivit na internetu kvůli boji s hackery, kritici novely mluví o možném omezení soukromí lidí. 

Nejdřív o telekomunikacích psal, pak na ně dohlížel

Sedmatřicetiletý Ondřej Malý absolvoval mezinárodní teritoriální studia na Univerzitě Karlově. Několik let pracoval jako novinář, působil na serveru iDnes.cz, v Lidových novinách a Hospodářských novinách, kde se věnoval hlavně telekomunikacím a informačním technologiím.

Od roku 2012 je členem rady Českého telekomunikačního úřadu, který dohlíží na tuzemský mobilní trh. Malý byl známý ostrou kritikou mobilních operátorů. V polovině letošního března v radě úřadu skončil, protože mu vypršel mandát a tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ho odmítl na nové funkční období navrhnout.

„Člen rady Malý nepochopil, že když je v exekutivní funkci, tak se nemá zabývat novinářskými články, nýbrž konat. Bylo by smutné opakovat stejnou chybu a uvěřit slibům člověka, který slibuje to samé, jako by nebyl členem výkonného orgánu. Měli bychom tam dát někoho, kdo bude znamenat skutečnou změnu,“ řekl v únoru Mládek. O pár dní později ho premiér z vlády odvolal, mj. i kvůli sporům o ceny mobilních operátorů a novelu telekomunikačního zákona. 

Malý nahradí Tomáše Prouzu (ČSSD), který z postu odchází k 31. březnu a míří do soukromé sféry. Prouza je také tajemníkem pro evropské záležitosti a řídí český tým pro odchod Velké Británie z Evropské unie. Vedením sekce Úřadu vlády pro evropské záležitosti bude od dubna pověřen Jan Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik. V týmu zabývajícím se brexitem ho podle informací Lidových novin nahradí ekonomka Soňa Machová.