Padesátka hvězd i Union Jack. Americko-britský konvoj projíždí Českem

Dragouni v Česku. Do Polska míří americký konvoj (zdroj: ČT24)

O víkendu přes Česko projíždí americko-britský armádní konvoj, který bude působit v Polsku v rámci silnější ochrany východních členů Severoatlantické aliance. Celkem 125 vozidel a 550 vojáků rozdělených do sedmi kolon během soboty projelo z Rozvadova do Staré Boleslavi u Prahy, kde přenocují v Jaselských kasárnách. České území opustí v neděli.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly. Do Polska jednou z americké základny v bavorském Vilsecku a budou nacvičovat součinnost a koordinaci s polskými a rumunskými vojáky.

Ráno konvoj na odpočívadle v Rozvadově za asistence státní a vojenské policie krátce zastavil pro předání nejdůležitějších pokynů. Prvních osmnáct vozidel pak vyjelo do českého vnitrozemí krátce před půl desátou. Zhruba o dvě hodiny později přejely hranice čtyři části konvoje a po dálnici D5 zamířily do Ostrova u Stříbra, aby natankovaly.

Zbylé části měly zpoždění, všech sedm kolon bylo v Česku vpodvečer před pátou. „Problémy se samozřejmě po cestě vyskytly, ale nic vážného. Pár drobnějších poruch, které byly odstraněny na místě,“ řekl mluvčí armádní agentury logistiky Petr Kostelka.

Konvoj americké armády v Česku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Rozkvetly jabloně i hrušně. A vzbudily rozruch

Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, někteří s americkými vlajkami. „Ti chlapci by měli vědět, že jsou tady vítaní a že jsme na jejich straně,“ řekl Radko Roule, jenž praporem s hvězdami zdravil vojáky nedalo Plzně. Desítky lidí včetně rodin s dětmi je vítaly také před areálem brandýských kasáren; sem dorazila první kolona kolem druhé a další s více než hodinovým odstupem.

O rozruch se postaral řidič Škody 1203 s nápisy Výkup koží, 1. máj a Sběrné suroviny, který jezdil kolem vrátnice a pouštěl z tlampačů písně Karla Kryla, Johna Lennona, ruskou píseň Kaťuša či hlášky Miroslava Donutila z jeho vojenských rolí. Později novinářům vysvětlil, že jde o recesi spojenou s protestem proti americké přítomnosti.

V areálu Jaselských kasáren se vojáci ubytovali ve stanovém táboře, který se stavěl od úterý do čtvrtka. Zázemí našli v ubytovacích i jídelních nafukovacích stanech, součástí tábora jsou i sprchy a toalety. Ubytovat tak velký počet lidí v armádních ubytovnách by podle Kostelky bylo obtížné a museli by nocovat rozděleni na více místech.

Americký konvoj míří přes Česko do Polska
Zdroj: Radek Petrášek

V neděli vjedou dragouni do Polska

Trasa průjezdu konvoje
Zdroj: ČT24

V Jaselských kasárnách vojáci dotankovali palivo a v neděli ráno budou pokračovat na česko-polský hraniční přechod v Náchodě. Na cestu se budou vypravovat opět v několika částech od sedmi hodin, hranice překročí pravděpodobně během odpoledne.  

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.