Státní zástupkyně obžalovala Martina Rudolfa kvůli skladu výbušnin ve Slatině

Státní zástupkyně podala obžalobu na spolumajitele společnosti Multiagro Martina Rudolfa. Ten podle policie skladoval bez povolení výbušniny v areálu ve Slatině, který byl původně zkolaudován jako kravín pro zemědělské účely. S odvoláním na státní zástupkyni to píše web Českého rozhlasu. Za nedovolené ozbrojování hrozí Rudolfovi dva roky až osm let vězení.

Policie ukončila vyšetřování zbrojaře Rudolfa na začátku března. „Mohu potvrdit, že k Okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí byla v souvislosti s provedenou kontrolou ve skladu zbraní a střeliva ve Slatině podána obžaloba na fyzickou osobu pro zločin nedovoleného ozbrojování,“ řekla webu ČRo ústeckoorlická státní zástupkyně Alena Provazníková.

„O obžalobě víme. Ale došlo k určitému právnímu zmatku kvůli novelizaci zákona o zbraních,“ řekl webu Rudolfův advokát Jiří Teryngel. Podle jeho slov má zbrojař povolení k obchodování s vojenským materiálem. V rámci tohoto povolení nakoupil vojenský materiál, kde byly i nálože výbušnin, které považoval za munici.

Policie je ale považuje za výbušniny, pro jejichž uložení a obchodování neměl Rudolf povolení báňského úřadu. „Já tvrdím, že ho nepotřeboval,“ dodal Teryngel, podle něhož spor před trestní soud nepatří.

Stavební úřad nakonec zpětně zkolaudoval všech pět skladů

Bližší informace o přechovávaných výbušninách policie nechce sdělovat. V minulosti média zveřejnila, že v areálu se nelegálně nacházel například semtex a trhavina Perunit.

Úřady při kontrole v roce 2015 zjistily, že ve čtyřech z pěti objektů byly skladovány zbraně a střelivo bez příslušného kolaudačního rozhodnutí. Policie pak ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. 

Rudolf nakonec loni po dlouhých jednáních s úřady získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Ten povolil takzvanou rekolaudaci všech pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.