Zeman: Audit by se neměl týkat jen Babiše, ale i dalších politiků

Zeman: Auditem by měli projít i jiní politici, nejen Babiš (zdroj: ČT24)

Auditem by neměly projít jen majetkové poměry ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale i dalších politiků. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl prezident Miloš Zeman, který tak reagoval na nejasnosti kolem Babišova nákupu dluhopisů Agrofertu. Celý rozhovor ČT odvysílá v neděli 5. února v pořadu Týden v politice.

„Velmi bych si přál, aby příjmy některých našich, zatím nejmenovaných politiků, byly audity prověřeny se stejnou důkladností jako příjmy Andreje Babiše,“ uvedl prezident pro Českou televizi. „Jsou politici, kteří se mohli obohatit na různých privatizačních zakázkách a na různých, poměrně podivných transakcích, které v minulých letech proběhly.“

V případě, že by došlo k Babišovu odchodu z postu vicepremiéra i ministra financí, a za předpokladu, že by kvůli celému případu měla padnout vláda, je Zeman připravený jmenovat úřednického premiéra.

Protože ale čekají Česko řádné sněmovní volby už letos v říjnu, Zeman takovou situaci ani neočekává. „Žádný z politických subjektů do toho nepůjde, protože by několik měsíců před volbami vypadal naprosto směšně – a to, co se politikům neodpouští, je směšnost.“

Prezident si zatím nemyslí ani to, že by měl šéf hnutí ANO kvůli celému případu vládní funkce vůbec opouštět. „Nejsem soudce,“ konstatoval. „Pokud sám požádal o audit, vyčkejme na výsledky tohoto auditu a budiž to pro nás inspirací, abychom podobný audit žádali i od druhých.“

Nejedná se přitom o první moment, kdy Hrad souzní s šéfem hnutí ANO. Když sněmovna přijala zákon o střetu zájmu, který zabraňuje firmám vlastněným ministry žádat o dotace a státní tendry (dopadne tedy i na Agrofert), Hrad normu vetoval. Poté, co dolní komora veto přehlasovala, chce novelu hnát před Ústavní soud. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka hradní právníci už ústavní žalobu dokončují, do Brna poputuje během února.

Babiš si zadal audit a chce znát poměry Sobotky

Babišův aktuální případ se týká dluhopisů Agrofertu, které v roce 2013 nakoupil za necelé 1,5 miliardy korun. Jak ale vypočetl týdeník Echo, v dané době měl podle majetkových přiznání čistý příjem o 150 milionů nižší. Babiš tvrdí, že až dodatečně zjistil, že měl fakticky ještě miliardu navíc, z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání.

V úterních Událostech, komentářích slíbil, že všechna čísla doloží. „Oslovil jsem dva renomované auditory z první čtyřky a požádal jsem je, aby udělali nezávislý audit. Jsem připraven jej zveřejnit,“ uvedl a ke zveřejnění majetkových poměrů vyzval i předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska a lídra občanských demokratů Petra Fialu.

Zájem médií a veřejnosti o své majetkové poměry Babiš zároveň považuje za součást politického boje, Reportéry ČT, kteří se jeho případem rovněž zabývali, označil za „zkorumpovanou pakáž“ a odmítá se omluvit. Šéf reportážní publicistiky Marek Wollner naopak mluví o útoku na nezávislost médií a Kavčí hory žádají, aby ministr svá slova doložil. Ten se chce naopak se stížností obrátit na Radu ČT.