Vánoce jsou pro opuštěné seniory psychicky náročné. Bezplatná krizová linka proto rozšířila provoz

Linka je bezplatná a funguje nonstop (zdroj: ČT24)

S obdobím konce roku a vánočních svátků se některým seniorům pojí osamělost. Že jsou pro ně předvánoční týdny a svátky samotné jedním z nejtěžších období roku, ukazují statistiky bezplatné linky spolku Život 90. Ta je teď vytíženější než obvykle, někteří volající mluví i o sebevraždě.

Senior telefon, který pomáhá už od roku 1990, proto rozšířil své služby. Na jedné lince je nonstop konzultant a přes den je k dispozici ještě další operátor navíc. „Díky posílení linky jsme přijali o 10 až 15 procent hovorů více,“ uvedl vedoucí služby Senior telefon Michal Kniha a dodává: „U nás se volající nemusí představovat, je to anonymní, můžou mluvit, o čem chtějí.“ 

Senioři nejvíc řeší různé formy samoty – ta se společně s problémy v rodinných nebo jiných mezilidských vztazích objevuje v 60 % všech hovorů. Osamělost a pocit nepotřebnosti vede seniory k bilancování se životem a myšlenkám na sebevraždu. A statistiky neopouští ani problematika týrání, které má nejčastěji formu násilí v rodině. Jen v listopadu se Senior telefonu s tímto problémem svěřily dvě desítky lidí.

Senior telefon: tel. číslo 800 157 157

Senior telefon má i ambasadory z řad známých osobností: projekt podpořili třeba Eva Holubová, Jan Hrušínský, Erik Tabery, Iva Pazderková nebo Martin Veselovský. 

Kromě vánočních svátků zvoní telefony také pravidelně na začátku roku: „My všichni začínáme plánovat, co všechno budeme dělat. Ale starý člověk se svojí perspektivou, která je krátkodobá, se do toho našeho plánování zkrátka nevejde,“ dodává ředitel organizace Život 90 Jan Lorman.

Ta se snaží seniory zapojit do různých aktivit, vedle divadelních či sportovních činností proto pořádá i jazykové či počítačové kurzy. Kromě užitečných znalostí tak mohou staří lidé poznat i nové přátele.