Šéf hradního protokolu Forejt po týdnu přiznal, že si s Bradym dvakrát telefonovali

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt přiznal, že si s pamětníkem holocaustu Jiřím Bradym před udílením státních vyznamenání dvakrát telefonovali. Pokaždé prý ale Bradyho informoval jen o tom, že je na vyznamenání navržen.

„Na přímou otázku, zda státní vyznamenání získá, bylo reagováno tak, že pan prezident se návrhy zabývá, o jeho rozhodnutí budou ocenění informováni a předseda vlády musí rozhodnutí podepsat. Nic jiného potvrzováno nebylo,“ uvedl ředitel hradního protokolu Forejt.

Jiří Brady a jeho manželka minulý týden opakovaně uvedli, že je Jindřich Forejt o vyznamenání telefonicky informoval, nakonec ale Brady vyznamenání nedostal. Důvodem mělo být to, že se jeho příbuzný - ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) - sešel s dalajlamou. Hrad takovou souvislost popřel.

„Ředitel odboru protokolu hovořil výhradně s panem Bradym, s žádným jiným z jeho blízkých nikdy osobně ani telefonicky nemluvil, což odpovídá zavedeným zvyklostem,“ uvedl Jindřich Forejt. Před týdnem na tiskové konferenci přitom na opakované otázky odmítl odpovědět, zda Bradymu volal. 

„Jestli chtějí lhát, tak můžou, jak chtějí. Já jsem s nimi mluvil a potom je manželka volala. Oni jí přesně vysvětlili, kde máme v kolik být,“ reagoval Brady.

Jiří Brady se nakonec dočkal řady jiných ocenění – například od premiéra Bohuslava Sobotky, Poslanecké sněmovny, primátorů Prahy a Brna, Židovské obce Praha  nebo olomoucké Univerzity Palackého. V úterý se Brady vrátil do Kanady, kde dlouhodobě žije.