„Mám tolik ocenění, že jsem to ani nečekal,“ děkoval Brady v Brně

Brady přijal ocenění symbolicky na hradu Špilberk (zdroj: ČT24)

Jiří Brady převzal od brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) pamětní list města. Ten je oceněním toho, co vše Brady zažil, a také poděkováním za to, že se zasloužil o osvětu o holocaustu ve světě. Brady, který žije v Kanadě, prošel za druhé světové války dvěma koncentračními tábory a následně pomáhal krajanům, kteří emigrovali. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o nacistické zrůdnosti za druhé světové války. Během svého pobytu v Česku dostal již několik ocenění.

Podnětem k řadě ocenění pro Bradyho se stal spor kolem neudělení státního vyznamenání tomuto pamětníkovi holocaustu. Aféru odstartovalo vyjádření ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho nedávné návštěvě České republiky. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá. 

Brno se rozhodlo Bradyho ocenit vlastním způsobem a předalo mu pamětní list. Brady jej převzal symbolicky na hradě Špilberk, kde přijal i pamětní medaili od Sokola Brno I. „Je pro mě velkou ctí, že jsme vás mohli přivítat a máme možnost vám předat list jako výraz úcty k vašemu osudu a k tomu, jak jste potom žil. Jste pro nás vzorem,“ řekl Vokřál Bradymu. 

Morální principy mají zvítězit nad ekonomickými

K aféře se brněnský primátor Vokřál nechtěl vyjadřovat. „Prezident je největší autorita v zemi, ale myslím si, že je v naší demokratické zemi nepřijatelné zacházet s lidmi jako pan Brady nebo dalajláma takovým způsobem, jak se s nimi v posledních dnech zacházelo. Morální principy by měly zvítězit nad ekonomickými,“ řekl Vokřál.

Bradyho minulý týden ocenili také premiér, sněmovna a některá města i olomoucká Univerzita Palackého. „Nyní mám tolik ocenění, že jsem to ani nečekal. Nejde však o mě, ale o demokracii. Lidé by měli být pyšní na to, co tady mají. Je to radost, ale lidé si to musí bránit,“ uvedl Brady.

Představitelé Brna poděkovali Bradymu za osvětu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL), který navrhl, aby město osmaosmdesátiletého Bradyho ocenilo, má být pamětní list poděkováním a oceněním toho, co vše Brady zažil a za to, jakým způsobem vše prezentuje společnosti. „Není to hon, kdo mu dá větší nebo důležitější cenu,“ uvedl.

Město zvažovalo udělení i jiných ocenění

Brno lidem uděluje Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list. O ceně i občanství rozhoduje zastupitelstvo, které by do Bradyho odletu do Kanady nestihlo rozhodnout. Zpět by totiž měl odletět v úterý. Proto mu město udělilo pamětní list, který uděluje rada a město ho nevyužívá často. 

Brady přežil Terezín a Osvětim. Jeho rodinu vyvraždili Němci. Jemu se podařilo uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, dostal se až do Kanady a vypracoval se v úspěšného podnikatele. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o holocaustu.