Místo ocenění oběti holocaustu sleduje Česko tvrdý politický střet

Reportáž: Politické spory o vyznamenání Bradyho pokračují (zdroj: ČT24)

Jiřího Bradyho navrhli letos poslanci na státní vyznamenání a nejspíše ho nakonec nedostane. Nic na tom nezměnil turbulentní závěr minulého týdne, kdy létala vážná obvinění mezi Pražským hradem, ministerstvem kultury a také Torontem, kde Jiří Brady bydlí.

Že prezident republiky neocení některé lidi, které zákonodárci navhrnou na státní vyznamenání, je běžné. V případě Jiřího Bradyho to ale možná tak obvyklé nebylo. Osmaosmdesátiletý rodák z Nového Města na Moravě, který přežil Terezín a Osvětim a po válce šířil svůj příběh a zkušenost po celém světě, tvrdí, že dostal informaci, že bude vyznamenán, ale později vyšlo najevo, že tomu tak nebude.

Dne 14. října 2016 mi volal ředitel protokolu prezidenta republiky a oznámil mi, že 28. října obdržím cenu T. G. Masaryka. Vnímal jsem to jako velikou poctu a uznání mé celoživotní práce. Dnes jsem se dozvěděl, že ji prezident Zeman zrušil.
Jiří Brady
v pátek 21. října

Daniel Herman, Jiří Brady a dalajlama

Jako první o tom přinesl informaci v pátek 21. října server Aktuálně.cz. Odkázal také na Bradyho dceru Laru Brady, podle které může „vyškrtnutí“ souviset se setkáním dalajlamy s českým ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

Brady totiž je Hermanovým strýcem. Reagoval web Parlamentní listy, který vydal text s titulkem „Ministr kultury přemlouval Zemana: Dejte strýcovi medaili a nesejdu se s dalajlámou. Známe pozadí kauzy, která spustila lavinu“.

Následně však Daniel Herman řekl, že naopak Hrad vyzval jeho, aby schůzku s dalajlamou zrušil, a podmínil tím ocenění Jiřího Bradyho. Později uvedl ministr kultury v České televizi, že se na něj s takovým požadavkem obrátil sám prezident republiky Miloš Zeman. Herman však schůzku neodvolal a s dalajlamou se v úterý sešel.

Rozhovor probíhal u stolu na slovenském velvyslanectví 8. září. (…) Hovořili jsme o různých věcech, mimo jiné mi tam prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, tak ji zruší.
Daniel Herman

Daniel Herman upřesnil, že s ním prezident o setkání s dalajlamou a o vyznamenání pro Jiřího Bradyho hovořil na slovenském velvyslanectví u stolu.

„Mimo jiné mi tam prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, tak ji zruší,“ řekl ministr a odkázal na svědectví dalších dvou členů vlády, kteří údajně rozhovor mohli slyšet.

Jan Mládek (ČSSD) ani Dan Ťok (za ANO) však Hermanova slova nepotvrdili. Ťok uvedl, že rozhovoru svého vládního kolegy s hlavou státu nevěnoval pozornost, Mládek řekl, že ho neslyšel celý.

Za Hrad se zprvu vyjadřoval pouze mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, který ostře kritizoval ministra Hermana, jeho výroky označil za špinavost a vyzval ho, aby se styděl. K ocenění Jiřího Bradyho však pouze řekl, že o vyznamenáních ještě nikdo oficiálně neví.

„Seznam neznám. Vím pouze, že byl kontrasignován panem premiérem. Kdo bude vyznamenán, ví pouze prezident a premiér. Nepředpokládám, že by kdokoliv z nich do večera 28. října jakékoliv jméno prozradil,“ řekl Jiří Ovčáček poté, co server Aktuálně.cz přinesl zprávu, že Jiří Brady řád nedostane. Později mluvčí oznámil, že Bradyho jméno na seznamu nikdy nebylo.

Prezident tvrdí, že naléhal, ale nehrozil

Prezident republiky osobně se vyjádřil pouze v rozhovoru s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten tlumočil jeho slova, že prezident na Daniela Hermana sice naléhal, aby se s dalajlamou nescházel, ale odmítl, že by takový požadavek podepřel hrozbou, že nevyznamená Jiřího Bradyho.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám Jiří Brady řekl, že mu telefonoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt, který mu sdělil, že obdrží Řád T. G. Masaryka. „Že když se objevím v Praze, že mi pak řeknou detaily, co se má dělat,“ popsal oznámení z 12. října.

Jindřich Forejt však odmítl, že by Jiří Brady dostal oficiální pozvánku na ceremoniál k 28. říjnu. Řekl, že u mnoha lidí v poslední době zjišťoval, zda by se mohli dostavit, pokud by byli vyznamenáni, či jaký mají zdravotní stav. Říkal jim prý, že jsou v návrhu na udělení vyznamenání. Dodal, že někteří lidé, když se dostanou do návrhu Senátu či sněmovny na vyznamenání, mají pocit, že poctu skutečně získají.

Podle Bradyho manželky Terezy ale byly informace jasné. „Bylo nám oznámeno, že ceremonie je 28. října, dostali jsme detaily, kolik lidí se může pozvat a jak to všechno bude probíhat,“ tvrdí. Daniel Herman potom zveřejnil sms zprávu, která mu byla podle jeho slov doručena od Forejta ve čtvrtek. Ministra v ní informuje, že „diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve Vladislavském sále budou prázdná sedadla

Na dění kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho zareagovala i řada dalších politiků. Za Daniela Hermana se postavili v prvé řadě jeho lidovci. Již v pátek, kdy se kauza rozhořela, řekl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, že kvůli postupu Hradu nepřijde 28. října na slavnostní ceremoniál. Podobně se poté rozhodlo i několik dalších politiků z vládních i opozičních stran včetně samotného Daniela Hermana. Část z nich se místo ve Vladislavském sále sejde na Staroměstském náměstí.

Proti tomu, že prezident neocení Jiřího Bradyho měl námitky i premiér Bohuslav Sobotka. Ten dostal seznam oceněných ke kontrasignaci a uvedl, že mezi návrhy, které mu Zeman zaslal ke spolupodepsání, jméno Bradyho nebylo uvedeno. Seznam však obdržel až po Hermanově schůzce s dalajlamou.

Na svém Twitteru premiér napsal, že pokud Brady vyznamenání od Zemana nedostane, stane se z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti.

Hermanovo setkání s dalajlamou vzbudilo politické pozdvižení

Daniel Herman spolu s několika dalšími vysoce postavenými politiky se minulé úterý sešel s dalajlamou, jenž přicestoval do Prahy na konferenci Forum 2000. Hlavu buddhistického směru gelugpa přijal ministr na svém úřadě, zač sklidil kritiku Hradu i některých vládních kolegů.

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé – prezident republiky, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny a předseda vlády – poté podepsali prohlášení, kterým se od setkání dalajlamy s Hermanem a dalšími politiky distancovali a prohlásili je za jejich „osobní aktivity“, které „nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Jsme demokratická, svébytná, suverénní země. Nejsme žádnou provincií Číny. Ta si může říkat své názory, ale my máme svoji politiku. Jsme součástí kulturního západu, součástí Evropské unie – hodnotového společenství. Jsme součástí Severoatlantické aliance. Nám přece nemůže kdokoli včetně Číny diktovat, co máme dělat.
Daniel Herman

Setkání dodatečně kritizoval také ministr Mládek. „Je mně velmi smutno, že pan kolega Herman neudělal pro vládu alespoň to, že když se sešel s Jeho Svatostí dalajlamou, že to neudělal na fóru nebo mimo oficiální místnost,“ podotkl.

Dalajlama při setkání s ministrem kultury Danielem Hermanem
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK
  • 8. září: Konala se recepce na slovenské ambasádě, na které podle Hermana prezident Miloš Zeman ministra osobně vyzval ke zrušení plánované říjnové schůzky s dalajlamou s tím, že jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Herman to řekl České televizi v pátek 21. října. Osmaosmdesátiletý Brady prošel nacistickými koncentračními tábory a přednáší o hrůzách holocaustu.
  • 27. září: Zeman přijal Hermana, během schůzky podle ministra zopakoval svoji žádost ohledně dalajlamy.
  • 12. října: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt telefonicky informoval Bradyho, že 28. října obdrží Řád T. G. Masaryka.
  • 17. října: Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy na 20. ročník mezinárodní konference Forum 2000.
  • 18. října: Ministr Herman se setkal s dalajlamou. Setkání se zúčastnili také další zástupci lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve označil schůzku za soukromou iniciativu členů svého kabinetu. Později se s dalajlamou setkal také předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.
  • 19. října: Premiér Bohuslav Sobotka obdržel z Hradu seznam vyznamenaných, který kontrasignoval. Bradyho jméno na seznamu nebylo.
  • 21. října: Brady se dozvěděl o zrušení vyznamenání. Brady to téhož dne sdělil serveru Aktuálně.cz, aniž by upřesnil, kdo ho informoval. Herman informaci o stažení strýcova jména ze seznamu potvrdil. Herman později ukázal médiím sms zprávu z 20. října, kde mu šéf hradního protokolu Forejt sděluje, že „diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen“.
  • 22. října: Zeman místopředsedovi vlády Andreji Babišovi potvrdil, že požádal Hermana, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Prezident popřel, že by věc spojil s oceněním Bradyho. Babiš to řekl po jednání s prezidentem v Lánech. Podle premiéra Sobotky by se měl Zeman zachovat jako státník a vyznamenat Bradyho. Jinak bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti, uvedl Sobotka na svém Twitteru. Někteří politici oznámili, že kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstské náměstí.
  • 23. října: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Radiožurnálu řekl, že Bradyho jméno nikdy nebylo na seznamu vyznamenaných. Seznam podle něj prezident podepsal po návratu z Polska (Zeman se 14.–15. října v Polsku zúčastnil summitu visegrádských zemí).
  • 24. října: Brady oznámil, že by za současných okolností státní vyznamenání nepřijal, i kdyby ho měl dodatečně obdržet. Náhradní – akademické – ocenění pro něj připravila Univerzita Palackého v Olomouci.