Napadl první sníh, během čtvrtka mohou na horách přibýt desítky centimetrů

Na českých horách napadl první letošní sníh. Ráno šlo jen o poprašek, do večera už to ale bylo okolo deseti centimetrů. Na Lysé hoře v Beskydech nasněžilo dokonce 19. Bílá pokrývka se objevila i v nejvyšších částech Krkonoš. Silničáři s posypovými vozy poprvé vyrazili na Jesenicku. Na horách bude navíc dál sněžit. Do půlnoci na pátek může na hřebenech Krkonoš, Jesníků a Beskyd napadnout dvacet až třicet centimetrů sněhu, na Šumavě kolem deseti.

Na horách ráno i mrzlo, nejnižší teplotu minus čtyři stupně Celsia naměřili na Sněžce. Teploty pod bodem mrazu zaznamenaly meteorologické stanice na hřebenech Krkonoš, Krušných hor a Beskyd, v Jeseníkách a na Šumavě. Pod nulu ale klesla teplota třeba i v Karlových Varech.

Mrznout bude ráno na horách i ve čtvrtek. Ještě chladnější ale bude páteční ráno, kdy se teploty dostanou pod nulu i v nížinách.  Pocit chladu umocňuje i vítr.   

Říjnové sněžení v Krkonoších není nijak mimořádné. Loni první sněhový poprašek pokryl hřebeny hor v druhé polovině října, předloni to bylo 22. října. V roce 2013 pokryl vrchol Sněžky poprašek sněhu již 17. září.

První sníh pokryl Sněžku
Zdroj: ČT24/Facebook/Jan Štěpánek

Na hřebenech Krkonoš byl ráno silný vítr a také mlha, podle horské služby se dohlednost pohybovala od 10 do 50 metrů. „Kvůli silnému větru je mimo provoz lanovka z Růžové hory na Sněžku, spodní úsek je v provozu,“ řekla pracovnice lanovky. V úterý byly kvůli větru uzavřeny oba úseky – provoz lanovky je možný jen do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu.

V Česku napadl první letošní sníh (zdroj: ČT24)

Poprvé v letošní sezoně sněžilo také v Beskydech. Na Lysé hoře napadlo 19 centimetrů sněhu a do pátku může připadnout dalších dvacet. Mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková řekla, že silničáři ale zatím ještě kvůli sněhu vyjíždět nemuseli: „Horská střediska ale máme připravena, měli jsme i řidiče, kteří měli během noci domácí pohotovost. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, jsme připraveni.“

Sníh v Česku
Zdroj: ČT24

Na Jesenicku ale silničáři do terénu vyrazili. Mokrý sníh komplikoval cestu řidičům, kteří měli letní gumy. Nejvíc sněžilo kolem Pradědu. Do půloci na pátek může na hřebenech napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. 

Výstraha meteorologů před sněžením platí až do půlnoci zejména pro Jesenicko, Šumpersko, Bruntálsko a Frýdecko-Místecko. Vzhledem k očekávanému počasí meteorologové doporučují, aby tam lidé omezili vstup do lesů a na hřebeny hor, kde se kvůli podmáčenému terénu a silnému větru mohou vyvracet stromy.