Vítr zastavil lanovku na Sněžku i vlaky na Hané, ČHMÚ varuje před sněžením

Reportáž: Českem se prohnal silný vítr (zdroj: ČT24)

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem ve východočeském a severomoravském pohraničí se naplňuje. Vítr o rychlosti přesahující osmdesát kilometrů v hodině zastavil provoz lanovky na Sněžku i na Ještěd a zkomplikoval železniční dopravu na Hané. Nová výstraha ČHMÚ pak míří do moravských hor - ve středu může napadnout i třicet čísel sněhu.

Podle meteorologů může severozápadní až severní vítr na Moravě a ve Slezsku dosáhnout až 72 kilometrů v hodině, na horách na severu a severovýchodě kolem devadesáti a na hřebenech až kolem 110 kilometrů v hodině.

Večer má vítr postupně slábnout, varování před jeho rychlostí, které meteorologové vydali už v pondělí, se ale během dopoledne naplnilo v Krkonoších, když silný vítr zastavil spodní i horní úsek lanovky na Sněžku. Její provoz je možný do rychlosti šedesát kilometrů v hodině, ta byla ale dopoledne překročena bezmála o třetinu. Opětovné spuštění závisí na zeslábnutí větru.

Ze stejného důvodu jako visutá doprava na nejvyšší českou horu se zastavily i lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a na Pláně.

Kabinová lanovka na Sněžku je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček na zařízení z roku 1949. Pokud lanovku neomezuje vítr, je v pravidelném provozu denně od 08:00 do 18:00.

Lanovka na Sněžku
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Odstavený spoj na Ještěd

Komplikace hlásil i Ještěd. Rychlost větru na vrcholu přesahovala kolem osmé ranní 104,4 km/h, pro provoz zdejší kabinové lanovky je přípustných jen necelých 58 km/h, a opakoval se tak krkonošský scénář. Kvůli severnímu větru lanovka nejezdila od ranních hodin až do půl druhé, v průběhu odpoledne msuela provoz opět zastavit.

Kvůli silnému větru stojí kabiny lanovky na Ještěd několikrát do roka. V únoru tam rychlost větru v nárazech přesáhla dokonce 130 kilometrů. Nebezpečný je hlavně boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává. „Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h),“ uvedl přednosta.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než osmdesát let, v roce 2015 na vrchol vyvezla víc než 290 tisíc lidí. Nejvíc za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Lanovka na Ještěd
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Komplikace na koridoru

Náraz vlaku do spadlého stromu také na tři hodiny zablokoval železniční trať mezi Libercem a Českou Lípou. Souprava s třiatřiceti cestujícími zastavila až uprostřed viaduktu v Kryštofově údolí a v nepojízdném vlaku a třicetimetrové výšce zůstali pasažéři uvězněni přibližně dvě hodiny.

Vítr komplikoval denní chod i na Hané, když mezi Štěpánovem a Olomoucí zastavil regionální i dálkovou dopravu na hlavním železničním koridoru. Podle původních informací hasičů a drah měl být důvodem spadlý strom, nakonec hasiči na místě našli nakloněný ztrouchnivělý sloup telefonního vedení, který nezasahoval do trati. Provoz byl v obou směrech obnoven po půl jedné, čili cirka po hodině.

Hasiči vyjížděli také k polámaným stromům v Jeseníku, Medlově na Olomoucku, Rapotíně na Šumpersku i do přerovské místní části Kozlovice. Poryvy větru přidělaly práci také hasičům v Moravskoslezském kraji. Padající stromy či větve poničily několik drátů elektrického vedení, sloup veřejného osvětlení i zahradní ploty.

Třicet centimetrů pro Praděd

K večeru by měl vítr vystřídat déšť; vydatné srážky meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku do úterního večera. Extrémní stupeň nebezpečí platí pro Jesenicko. Na návětrné straně hor v uplynulých šesti hodinách spadlo kolem 50 milimetrů srážek. Déšť by měl v následujících hodinách slábnout a večer začnou srážky přecházet do deště se sněhem nebo sněžení.

Vydatné srážky se ale do moravskoslezských hor vrátí ve středu a ve vyšších polohách je sníh takřka jistý. „Mezi mohutnou tlakovou výší nad Skandinávií a tlakovou níží nad Maďarskem a Slovenskem k nám bude proudit studený vzduch od severu až severovýchodu. Ve středu očekáváme na horách na severu a severovýchodě vydatné srážky, v polohách nad 800 metrů sněhové,“ uvedli k předpovědi meteorologové.

Na horách napadne sníh
Zdroj: ČT24

„V nadmořské výšce tisíc metrů budou teploty přes den jenom slabě nad nulou, a sníh tak může padat v polohách nad osm set a v noci už nad pět set metrů. Ve středu bude na horách na severu a severovýchodě sněžit vydatně,“ dodává meteorolog ČT Pavel Karas. „V polohách nad tisíc metrů může napadnout až dvacet a na hřebenech hor ojediněle až třicet centimetrů převážně mokrého sněhu. V nejvyšších polohách Krkonoš, Jeseníků a Beskyd by mohlo do pátečního rána napadnout až čtyřicet centimetrů sněhu.“

Výstraha před sněžením platí pro středu od 06:00 do 23:59 zejména pro Jesenicko, Šumpersko, Bruntálsko a Frýdecko-Místecko.