Žižka místo Žižky. Dobřanskou psychiatrii povede syn odvolaného ředitele

Řízení Psychiatrické nemocnice v Dobřanech ve středu převezme primář zdejšího dětského oddělení Petr Žižka. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Ředitelské křeslo bylo v Dobřanech prázdné déle než rok, dlouholetý šéf (a otec nového ředitele) Vladimír Žižka musel skončit loni v květnu poté, co propuštěný pacient na severním Plzeňsku ubodal knihovnici.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček rozhodnutí o odvolání vysvětloval mimo jiné tím, že nemocnice nepočkala na znalecký posudek o stavu pacienta, který trpí paranoidní schizofrenií.

Za ředitele se po vraždě spáchané pacientem postavila většina zaměstnanců, někteří dokonce hrozili stávkou, pokud by odvolání Žižky zůstalo v platnosti. Ministerstvo ovšem neustoupilo a od loňského června vedla nemocnici zastupující ředitelka, primářka plicního oddělení Jarmila Hráchová. 

Hledání nového ředitele ale provázely komplikace, v prvním konkurzu se ho vybrat nepodařilo. Druhý konkurz na šéfa jednoho z největších psychiatrických zařízení v zemi se konal minulý týden. Ministerstvo vybíralo ze čtyř kandidátů, z nichž jeden nesplnil podmínky, další byl odvolaný ředitel Vladislav Žižka, jeho syn Petr a pražský profesor imunologie Ivan Šterzl.

Jako vítězný uchazeč z něj vzešel sedmačtyřicetiletý dobřanský lékař Petr Žižka, který v nemocnici působí přes dvacet let, od ukončení studií na lékařské fakultě, z toho od roku 2002 jako primář dětského oddělení. Žižka senior v léčebně dále pracuje jako náměstek, podle webových stránek nemocnice jako „odborník pro léčebnou péči“.

Spor odborů a zaměstnanců

Výběr ředitele také vyvolal spor mezi částí zaměstnanců a odbory. Z nemocnice odešel na přelomu května a června bez konzultace s odbory otevřený dopis Němečkovi, podle něhož podpořilo bývalého ředitele nemocnice Žižku 722 z 1202 zaměstnanců.

Odbory ale vzápětí uvedly, že dopis není spontánní akcí zaměstnanců, ale manažersky připraveným tahem několika lidí z vedení nemocnice. K podpisu byli navíc někteří zaměstnanci svými nadřízenými vyzváni, někteří nedostali ani přečíst jeho plný text, uvedl v červnu předseda tamních odborů Milan Synek.

Za odbory, které podle něj zastupují téměř polovinu zaměstnanců, požádal ministra o co nejrychlejší hledání nového ředitele, aby se situace uklidnila a v hledání nového šéfa pro Dobřany podporoval Šterzla. „Je to člen odborů. Je z pražského ústavu (endokrinologického) a chtěli jsme i to, aby to nebyl člověk spjatý s nemocnicí,“ uvedl Synek. Teď podle svých slov doufá, že nikdo nebude nic vracet zaměstnancům za to, že říkali své názory.