Podezřelý z ubodání knihovnice je na psychiatrii

Po lékařském vyšetření byl podezřelý z vraždy knihovnice v Horní Bříze na Plzeňsku umístěn na uzavřené oddělení psychiatrie. Devětadvacetiletý muž z Plzně měl v pondělí po poledni ubodat mladou ženu v knihovně. V léčebně už prý byl i dříve, pak byl ale propuštěn. Právě postup psychiatrické léčebny v Dobřanech má prošetřit komise ministerstva zdravotnictví. Primář léčebny dnes podal výpověď, událostí je prý zdrcen.

V souvislosti s vraždou v Horní Bříze zatím nezačalo trestní stíhání konkrétní osoby, to může být zahájeno až podle výsledků znaleckého posudku o duševním zdraví pachatele. Obvyklá lhůta k jeho zpracování je šest týdnů. „Bude se čekat na posudek a podle něj bude policie dále postupovat,“ řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová.

„Na případu pracují krajští kriminalisté,“ dodala Kohoutová. Vyhodnocují například stopy a vyslýchají svědky vraždy. V pondělí pachatel z místa činu odešel, ale policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží. Trvalé bydliště by měl mít v Plzni. Pracovnici knihovny, narozenou v roce 1987, bodl do zad a ta zraněním na místě podlehla. Knihovna se nachází v přízemí městského domu, kde jsou ještě ordinace a lékárna.

Podle informací obyvatel čtyřapůltisícového městečka i dalších médií byl pachatel vraždy místní problémový muž. Podle webu krimiplzen.cz se muž se ženou zamkl uvnitř knihovny a donutil ji k telefonátu do televize Nova. Útočník totiž chtěl, aby na místo okamžitě dorazil jejich štáb. Potom ji ubodal velkým kuchyňským nožem. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa v klidu odešel. Podle serveru iDnes.cz jsou v obci dlouhodobě potíže se sociálně slabými lidmi a narkomany.

Léčebna muže propustila - Němeček tam posílá kontrolu

Muž měl na začátku roku podle serveru iDNES.cz podstoupit nedobrovolné psychiatrické léčení, přijali ho začátkem letošního ledna bez jeho souhlasu. Jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije, uvedl server. „My jsme rozhodli, že muž je v léčebně v souladu se zákonem a že je zapotřebí, aby tam zůstal,“ řekl předseda Okresního soudu Plzeň-jih Radovan Hronek. Nedobrovolnou hospitalizaci pacienta totiž musí léčebna do 24 hodin oznámit soudu. Podle Hronka pak musí soud do tří měsíců od první hospitalizace pacienta rozhodnout, zda dále trvají důvody k tomu, aby byl zadržován v léčebně. K tomu už si obvykle vyžádá znalecký posudek. Léčebna ale rozhodla, že muže propustí a dala to jen na vědomí soudu, který další řízení zastavil.

„Pokud se u někoho projevuje duševní nemoc a je nebezpečný svému okolí – v takovém případě ho mohou lékaři hospitalizovat bez jeho souhlasu. Ale jakmile tyto důvody pominou – člověk přestane být nebepečný bezprostředně a s další léčbou nesouhlasí, tak ho propustit musíme. Bez ohledu na to, že třeba víme, že ta nemoc není ještě úplně vyléčená, protože to nám ukládá zákon,“ uvedl v Událostech, komentářích ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý.  

Právě postup psychiatrické léčebny prověřuje vyšetřovací tým ministerstva zdravotnictví. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) chce mít první výsledky šetření už ve středu dopoledne. Postup v případu v něm vyvolává smíšené pocity. „Prostě člověk, který byl léčen pro podezření, že je nebezpečný, se dostal ven a udělal to, co udělal. To ve mně nevyvolává a priori úplně dobré pocity.“ 

Primář z dobřanské psychiatrie dnes podal výpověď - podle ředitele zařízení prý nechce dělat potíže nemocnici ani řediteli. „Ale dodal, že je přesvědčený o tom, že rozhodnutí (o propuštění pacienta) udělal správně,“ uvedl Vladislav Žižka. Podle něj se ho případ velmi dotkl a výpověď podá. „Je to dlouholetý pracovník a nepamatuji si, že by s ním byl nějaký problém nebo na něj byly nějaké stížnosti.“

Případ, kdy útočil psychicky nemocný člověk, se v Česku odehrál nedávno. V říjnu 2014 v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou ubodala šestadvacetiletá žena studenta a další tři lidi zranila. Před dvěma roky přitom kvůli podobnému útoku skončila s diagnózou paranoidní schizofrenie v psychiatrické léčebně. Soud jí však v únoru 2014 přeměnil ústavní formu ochranného léčení na ambulantní. Letos v dubnu pak státní zástupce trestní stíhání ženy za útok ve Žďáru zastavil pro nepříčetnost.