Babiš: Impulzem k policejní reformě byla kauza úniků ze spisů

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše byla impulzem ke sporné reformě policie kauza úniků z policejních spisů, ve které byl obviněn mimo jiné detektiv protikorupční policie. Vicepremiér to prohlásil po jednání vlády, která ve středu dostala další průběžnou informaci k policejní reorganizaci. Zejména to, jak se daří vypořádávat s námitkami, které proti reformě vznesli žalobci. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna k tomu uvedl, že ze 45 připomínek už zbývá vypořádat jen čtyři technické výhrady. Policejní reorganizace byla také tématem večerní Devadesátky na ČT24, na dotazy diváků odpovídal šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Nový policejní útvar vznikne od 1. srpna sloučením protikorupční policie (ÚOKFK) a protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Chystané změny ale vyvolaly v minulých týdnech vládní roztržku, s reformou nesouhlasilo především hnutí ANO a hrozilo kvůli tomu odchodem z koalice.

I po uklidnění koaliční situace ale šéf ANO vznáší výhrady. „Ministerstvo vnitra s námi neprojednává vůbec nic, jen nás informuje o jednání se státními zástupci, detaily neznáme. Naše stanovisko je stejné: Restrukturalizace se měla odložit, protože není připravená – a podle našeho stanoviska je účelová,“ prohlásil Babiš. 

Vicepremiér je přesvědčen, že impulzem k reformě byla kauza úniků z policejních spisů, která se objevila v polovině května. V případu byli po třech letech prověřování obviněni detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Žalobci ale vyšetřování delegovali na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod GIBS.

Holub podle policie vynášel informace z vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku, informoval v květnu Radiožurnál. Gáboríkovi údajně prozradil, že kriminalisté plánují domovní prohlídku u tehdejšího ředitele Homolky Vladimíra Dbalého. Ten už je stíhán za korupci a jeho případ řeší soud. Kromě toho Holub podle policie předal Gáboríkovi i citlivé policejní dokumenty, které se týkaly vyšetřování kauzy Homolka. Detektiv Holub prý sháněl informace také v případě policejního prověřování smlouvy mezi dopravním podnikem a společností Rencar, která prodává reklamu v metru, uvedl Radiožurnál.

Právě touto živou kauzou se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), nebude moci zabývat. O tom, kdo její vyšetřování povede, rozhodnou žalobci. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který spornou reformu podepsal, se už na této věci dohodla policie s dozorujícím státním zástupcem. „Zachování kontinuity vyšetřování živých kauz je pro nás absolutní prioritou, systém proto policie nastavila tak, aby se živých kauz negativně nedotkl. Toto téma proto policie průběžně komunikuje se státními zástupci,“ uvedl Chovanec. 

Žalobci mají příští týden dostat organizační strukturu nového útvaru (zdroj: ČT24)

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že žalobci budou muset jednu trestní kauzu převést na jinou policejní formaci: „Je fakticky vyloučeno, aby se jí zabýval nově vzniklý útvar.“

Na jednání vlády i šéf žalobců a policistů

Na aktuálním jednání se reorganizací zabývala i vláda, premiér do Strakovy akademie pozval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Hlavním námětem bylo, zda a jak se policie a ministerstvo vnitra vypořádává s připomínkami žalobců ke změnám uvnitř policie. „Obě strany – jak státní zastupitelství, tak policie – potvrdily, že toto probíhá a že by měly být zohledněny všechny připomínky Nejvyššího státního zastupitelství,“ podotkl na brífinku ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman upřesnil některé sporné otázky: „Tam kde chce dozorový státní zástupce vyšetřovací tým, tak jak bude zřizován a hlavně, jakým způsobem bude obsazován. Vedli jsme také velkou diskusi o ochraně informací ohledně trestního řízení.“ Do příštího týdne by také měli žalobci dostat aktuální organizační řád nově vzniklého útvaru.

Obě strany si taky vyjasnily fungování elektronického trestního spisu – ty mají policisté a žalobci do nich mají přístup, do řízení tak můžou nahlížet on-line. „Ujistili jsme státní zástupce, že v případě, pokud žalobce vydá pokyn k uzamčení spisu, tak toto je automaticky respektováno,“ dodal Mlsna.

Hnutí ANO má ale k policejní reformě stále výhrady: „My jsme pořád neslyšeli odpovědi na některé důležité otázky: Proč se to muselo udělat takto rychle nebo jakým způsobem je reorganizace přichystána, a myslím si, že by stálo za to dostat odpovědi,“ uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). 

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) už byly některé otázníky odstraněny, ale některé stále přetrvávají. „Věříme, že do konce měsíce by měly být odstraněny další. Ale rozhodně jsme takovou diskusi postrádali v té fázi, kdy k ní mělo dojít.“ 

Devadesátka ČT24 k policejní reformě (zdroj: ČT24)

Novou centrálu povede Mazánek – ve výběrovém řízení byl sám

Šéfem nové Centrály proti organizovanému zločinu bude Michal Mazánek, jeho náměstky pak Jaroslav Vild a Milan Komárek. „Pan Mazánek prošel výběrovým řízením velmi úspěšně a patří na své místo. Je to dlouho sloužící kariérní policista, tedy prošel si policejním sborem od nejnižších funkcí až na úroveň ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Možná není mediálně viditelný, ale stojí za ním práce na závažných kauzách. Obdobně hodnotím i pana Vilda a Komárka,“ uvedl v pořadu 90' ČT24 šéf policejních odborů Milan Štěpánek. 

Reportér ČRo Radiožurnálu Janek Kroupa ovšem upozorňuje, že Mazánek vyhrál výběrové řízení, do kterého se přihlásil jako jediný. „Na druhou stranu Michal Mazánek nemá špatnou pověst, nedá se o něm říct, že by byl neschopný.“ Na Policejním prezídiu funguje tým Tempus, který vyšetřuje letité neobjasněné kauzy. Tento tým byl právě pod Michalem Mazánkem a byl podle Kroupy velmi úspěšný.

Už příští čtvrtek se kvůli reformě policie sejde sněmovní vyšetřovací komise, která si pozvala tři lidi: mezi nimi i bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který ČT potvrdil, že na jednání přijde. Ministr vnitra Milan Chovanec už taky zbavil mlčenlivosti všechny policisty, které chce komise vyslechnout. Pozvaní jsou ale i žalobci nebo politici: celkem má jít o 13 lidí, hlavně o ty, kteří k reformě měli výhrady.