Chovanec a Babiš navštívili prezidenta. Zeman se zatím ke sporu o policii nevyjádřil

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý přijeli do Lán představit nachystanou reorganizaci elitních policejních útvarů prezidentu republiky. V podvečer ho navštívil také Andrej Babiš (ANO), který Tuhého koncepci kritizuje. Hnutí ANO dokonce požádalo kvůli reorganizaci policie o dohodovací řízení s koaličními partnery.

Milan Chovanec s Tomášem Tuhým dostali na pondělní odpoledne a podvečer pozvánku do Lán. Prezident Miloš Zeman od nich chtěl slyšet, jak si reorganizaci policie představují. Prezident dal již dříve najevo, že se k aktuální koaliční krizi nebude příliš vyjadřovat.  Chovanec po schůzce v Lánech pouze uvedl, že Miloš Zeman svůj postoj oznámí v úterý. Zatím prý má pocit, že prezident není proti reorganizaci policie.

Schůzka Andreje Babiše s Milošem Zemanem tvrala více než hodinu.  „Shodli jsme se na potřebě obnovit finanční policii, jejíž útvar zrušil bývalý ministr vnitr Ivan Langr,“ uvedl po setkání Babiš. K reorganizaci podporované ministrem Chovancem a ČSSD se podle něj prezident vysloví až po setkání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem plánovaném na středu.

Andrej Babiš po schůzce s prezidentem v Lánech (zdroj: ČT24)

Pelikán má pozvání, Babišovi to nestačí

Roztržka mezi koaličními stranami kvůli policejní reorganizaci sice trvá, jeden krůček ke smíření přesto proběhl. Ministr spravedlnosti Pelikán, který se zařadil k nejráznějším kritikům naplánovaných změn, dostal pozvánku na úterní jednání bezpečnostní rady státu.

Jejím členem z titulu své funkce není, Andrej Babiš však účastí Roberta Pelikána a také končícího ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty podmínil svůj vlastní příchod. Během návštěvy Vysočiny Andrej Babiš ještě doplnil, že chce, aby premiér pozval i vrchní státní zástupce Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvana i celé vedení policie.

Babiš původně účast na jednání rady odmítl, poté dal najevo, že by po splnění svých podmínek přijít mohl. „Je to věc veřejná. Kdežto pan Tuhý navrhl reorganizaci policie de facto v utajení, nevěděly to ani ty útvary, kterých se to týká,“ uvedl vicepremiér. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který je rovněž vicepremiérem, poznamenal, že by stačilo, aby tam byl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož účast očekávají členové rady od počátku. „O ostatních si nejsem jistý, že by tam měli být. Ale je to na panu premiérovi jako předsedovi BRS,“ poznamenal.

K záměru policejního vedení na vytvoření národní centrály boje proti organizovanému zločinu, která by měla zahrnout ÚOOZ a protikorupční útvar, se Andrej Babiš staví odmítavě stejně jako Robert Pelikán. „Není to připravené, je to šaškárna,“ charakterizoval Babiš chystané změny. Ministr Pelikán pohrozil rezignací, pokud změny projdou.

Odklad podpisu žádá ANO, uvítal by ho i Bělobrádek

Rozhodující bude podpis ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten dal najevo, že reorganizaci podepíše po úterním jednání. To však odmítá hnutí ANO, které chce, aby Chovanec počkal do středy, kdy proběhne dohodovací řízení v koalici.

Také podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by Chovanec mohl den počkat. „Při takto vyhrocené situaci by asi jeden den nebyl žádné prodlení. Kdyby počkal až na to, jak proběhne ono dohodovací řízení ve středu ráno, tak by se nic nestalo,“ podotkl vicepremiér.

Právě ve středu by mělo proběhnout dohodovací řízení mezi koaličními partnery. ANO chce, aby ministr Chovanec do té doby počkal s podpisem změn v policii. Pokud ho schválí před středečním jednáním, bude ANO žádat jeho rezignaci.

Žalobci vyslechli policejního prezidenta

Chystané změny, které se týkají elitních policejních útvarů, však nevzbudily pouze pozornost vrcholných politiků. Zabývá se jimi i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Během dne vyslýchali žalobci policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Především chtějí vědět, kdy myšlenka na reorganizaci vznikla a kdo je jejím autorem.

Právě kvůli zájmu žalobců požádalo vedení policie o svolání Bezpečnostní rady státu. Úterního jednání ve Strakově akademii se zúčastní i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pavel Zeman celou kauzu otevřel, když minulý týden napsal premiérovi a dalším členům vlády dopis, ve kterém kritizoval sloučení ÚOOZ a protikorupční policie, a varoval před ohrožením vyšetřování závažných kauz. Vzápětí ostře reagovali představitelé ANO s podobnými argumenty. Když vyšla připravovaná reorganizace najevo, podal rezignaci Robert Šlachta, který z čela ÚOOZ i od policie odejde na konci června. Uvedl, že s ním o změnách nikdo nejednal.

Policejní prezident Tuhý však odmítl, že by mělo jít o revoluční změnu s cílem odstranit Roberta Šlachtu. Centrála boje proti organizovanému zločinu totiž má začít fungovat až za čtyři roky. Do té doby bude policie změny připravovat. „Nenastavujeme k 1. červenci žádnou změnu, která ohrozí kauzy, jež v současné době probíhají,“ zdůraznil Tuhý.