Hvězdy a pruhy v Česku. Americký konvoj dorazil do Prahy

Dopoledne vjel na české území konvoj americké armády a v Praze se jeho první vozy objevily krátce před čtvrtou. Během následujících tří dní se 420 vojáků a víc než dvě stě kusů techniky přesune přes české území do Polska a dál na cvičení Saber Strike v Pobaltí.

Manévry Saber Strike mají být vzkazem jak obyvatelům Litvy, Lotyšska a Estonska, tak i sousednímu Rusku, že se Severoatlantická aliance hodlá v případě krize podobné té ukrajinské zastat svých členů. Americký konvoj, který do Česka přijel ze základny v bavorském Vilsecku, proto volí také viditelnější přesun po silnici místo železniční cesty.

„Hlavním důvodem je schopnost rychle reagovat na potenciální krizi a demonstrovat schopnost okamžitého zahájení přesunu v případě nutnosti,“ doplnil velitel české části přesunu Štefan Muránský. „Výkonnost NATO je velmi závislá na schopnosti rychlého přesunu techniky do zemí, které se cítí ohroženy,“ uvedl místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal. Pro Česko je podle něj důležité být součástí sil rychlé mobility.

„Je to především ujištění našim sousedům v Severoatlantické alianci, kteří se cítí ohroženi,“ poukázal bývalý ministr obrany za ODS Alexandr Vondra. „Dvě procenta obranných výdajů neplníme už léta. Dříve to česká armáda kompenzovala tím, že byla velice aktivní v zahraničních misích,“ dodal Vondra s tím, že v současné době nelze mise rozsahem s předchozími lety srovnat, proto je třeba začít pracovat na financování armády.

Konvoj je navíc o polovinu větší než v předchozím roce; po českých dálnicích a silnicích pojede 224 amerických vojenských vozidel, zatímco loni na podzim jich bylo 150. Americkou jízdu navíc ještě v etapě z Prahy do Vyškova posílí iveca české armády, aby si vojáci vyzkoušeli společný přesun. „Poprvé budeme integrovat naše bojová vozidla do kolon s Američany a společně si procvičíme tento druh bojové činnosti,“ dodal Muránský.

Obtíže na trase Rozvadov–Praha


Kvůli technickým závadám Američané do České republiky vstoupili oproti plánu o hodinu a půl později. Krátce po poledni přijela první část kolony do areálu dálniční policie a správy silnic v Ostrově u Stříbra, kde při zhruba půlhodinové zastávce vojáci z kanystrů dotankovali palivo.

„Cesta byla velmi příjemná, na hranicích i mostech byli Češi, kteří nám mávali,“ pochvaluje si kapitán Charles Michel, který velí jednomu z vozů konvoje.

Do Prahy přijely první americké vozy před čtvrtou odpolední. Přivítal je tam ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář a také americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro. Američtí vojáci předvedli v areálu kasáren některá z vozidel, která jsou součástí konvoje.

Konvoj americké armády je v Praze (zdroj: ČT24)

Stropnický prohlásil, že průjezd konvoje je významný jak politicky, tak z hlediska spolupráce armád členských zemí NATO. „V Evropě jsme si zvykli, že mír je automatismus a že je takříkajíc zadarmo. Bohužel, bezpečnostní situace se změnila,“ uvedl Stropnický. „Je potřeba, abychom se jako spojenci v rámci Aliance ujišťovali, že jsme schopni si přijít na pomoc v případě potřeby,“ doplnil. Čeští vojáci se podle něj do cvičení Saber Strike nezapojili přímo v Pobaltí, ale tím, že spolupracují s Američany při průjezdu přes české území.

Také velvyslanec Shapiro vidí jako klíčové, že alianční vojska ukazují schopnost rychle a bezpečně reagovat na případné hrozby. „Nejlepší, co lze udělat, je dát jasně najevo naše schopnosti, pak nikdo nebude ani přemýšlet o tom, aby ohrozil člena NATO,“ míní ambasador.

Trasa průjezdu konvoje amerických vozidel přes Česko
Zdroj: Generální štáb Armády ČR

V koloně nechybí modifikace kolového obrněného transportéru Stryker, vozy Hummer, lehká tažená houfnice. Antény mnohých obrněnců jsou ozdobené americkými a českými vlajkami, na některých vlají prapory s nápisem druhého dragounského pluku U.S. 2nd Dragoons.

Přesun od hraniční čáry do ruzyňských kasáren představoval zřejmě nejkritičtější úsek cesty. Na dálnici D5 totiž probíhají rozsáhlé opravy. Podle ŘSD dojde o víkendu  v souvislosti s přesunem konvoje maximálně k omezení rychlosti na českých dálnicích, změny v opravách dálnic ředitelství neplánuje.

Cvičení i den otevřených dveří

Odpoledne se s vojáky na Ruzyni sejde ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Josef Bečvář a americký velvyslanec Andrew Schapiro. V sobotu potom budou američtí vojáci i s českými kolegy pokračovat na Moravu.

Tři čtvrtiny skončí ve Vyškově, zbytek pojede až do Přáslavic a i tentokrát je potkají komplikace české dálniční sítě; na trase je čeká pět rozkopaných úseků na D1. Kromě dálnice D1 bude menší skupina transportérů k vidění i na D46 na cestě k přáslavickým kasárnám.

Protesty proti americkému konvoji v Praze (zdroj: ČT24)

Závěrečnou etapu cesty Českem mají američtí vojáci v plánu až v pondělí, kdy zamíří do Polska. Neděli stráví ve vyškovských kasárnách, kam se za nimi budou moct v rámci dne otevřených dveří podívat i občané (mezi 14. a 17. hodinou). Američany zde také čeká společné cvičení s českými vojáky zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské lezení a řízení vozidel.

Třikrát do roka

Americký konvoj projede Českem potřetí v historii. Poprvé vojáci zamířili na české dálnice loni v březnu, kdy projížděli z Polska do Německa. Z Německa na cvičení do Maďarska jeli potom v září.

Velkou pozornost vzbudil především první průjezd; nejprve zněly hlasy především jeho odpůrců, Američany ale nakonec po celé trase provázely tisíce příznivců a odpůrci byli v menšině. Podobné vojenské přesuny by se měly stát v příštích letech pravidlem, podle armády je lze očekávat zhruba dvakrát až třikrát za rok.

Vondra: Průjezd konvoje je signálem spojencům v NATO (zdroj: ČT24)