Pelikán: Američanům bylo jasné, že Fajáda nevydáme. Jejich reakce mě ale překvapila

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který byl hostem pořadu Interview ČT24, potvrdil, že nevydání Libanonce Alího Fajáda do USA předjednal s americkým velvyslanectvím. Když pak definitivně rozhodl, dojel nejprve ambasadora Schapira osobně informovat a teprve potom ministerstvo věc zveřejnilo. Na otázku moderátorky, jestli tedy Američané nevydání Fajáda odkývali, Pelikán uvedl: „Odkývali asi není správné slovo. Že jim bylo jasné, že se to stane, to pravda je.“ O kauze bude v pořadu Devadesátka od 20:00 mluvit i Fajádův advokát a jeden ze zadržovaných Čechů Jan Švarc.

V úterý jste řekl, že nemůžete potvrdit výměnu pěti Čechů za Libanonce Fajáda. Že se Fajád dostal na svobodu v den, kdy přiletěla pětice Čechů zajatých v Libanonu, byla tedy náhoda? 

Já souhlasím s těmi, kdo říkají, že o určitých tématech vládní činitelé nemají vůbec hovořit. Já k tomu už nic neřeknu.

Žádná souvislost v tom nebyla?

Nemohu to komentovat. A omluvám se za to.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

O nevydání Fajáda do USA jste navzdory rozhodnutí dvou soudů rozhodl vy. Řekl jste, že to bylo vaše osobní, politické a mezinárodně-politické rozhodnutí. Co to znamená?

Tím jsem chtěl říct, že zákon mi v tomto případě dává povinnost zvažovat i jiné než striktně právní otázky.

Byl to pro vás zatím nejzávažnější rozhodnutí, které jste musel udělat v roli ministra spravedlnosti?

Mnoho mých rozhodnutí je těžkých, ale musím říci, že  bych se rád obešel bez toho, abych toto rozhodnutí musel činit.

Měl jste dilema, jak rozhodnout?

Samozřejmě, tahle situace je složitá a nebylo to jednoduché rozhodování.

S kým jste rozhodnutí konzultoval?

S premiérem a s předsednictvem Bezpečnostní rady státu. Ale necítil jsem tam žádný spor. Tam byl jednoznačný názor.

Velmi ostře se proti nevydání Fajáda do USA ohradila americká ambasáda. Vy jste ale s velvyslancem Schapirem před rozhodnutím mluvil. Mluvili jste o případu Fajád?

Samozřejmě.

Jaké bylo stanovisko americké strany?

Každý stát, který žádá o vydání nějaké osoby, pochopitelně chce, aby jeho žádosti bylo vyhověno. Takže pochopitelně toto bylo stanovisko, které zastával ambasador.

Řekl jste mu, jak rozhodnete, nebo jste to v tu chvíli ještě nevěděl?

Já to ještě nevěděl. Dával jsem mu jen najevo, že rozhodování není jednoduché. A upozorňoval jsem ho, že to může dopadnout i tak, že vydán nebude.

Rozhodl jste, aniž by Američani věděli dopředu, jak rozhodnete? Nebo jste jim rozhodnutí ještě předtím, než jste ho zveřejnili, oznámili?

Já jsem potom ještě jednou hovořil s panem velvyslancem, dojel jsem k němu na ambasádu, hovořil jsem s ním krátce předtím, než jsme to zveřejnili.

Jaká byla jeho reakce?

Nadšený nebyl.

A potom - ostrá reakce ambasády, která byla zveřejněná. Byla pro vás překvapení, nebo jste něco takového čekal?

Myslím, že každý stát se snaží si udržet jistou autoritu, kterou podporuje své žádosti o vydávání nějakých osob. Z tohoto pohledu je jasné, že na případné zamítnutí jakékoli žádosti, kterýmkoli státem, musí přijít negativní reakce. Byl jsem poněkud překvapen ostrostí té reakce. Ale v obecné rovině - bylo mi to anoncováno dopředu, že to přijde. Nebylo to překvapivé, je to v takových situacích logické.

Deník Neovlivní.cz napsal, že jste to udělal s vědomím Američanů, že věděli, že to tak bude a že v podstatě souhlasili. To tedy není pravda? Že by vám to odkývali dopředu?

Odkývali asi není to správné slovo. To, že si myslím, že jim bylo jasné, že se to stane, to tedy pravda je. Ale já se přiznám, že bych ani zde ty detaily nechtěl komentovat. Nechci přilévat do ohně poněkud rozjitřených vztahů.

Bude to mít vliv na budoucí vztahy s Američany?

Jsem přesvědčen, že naše spojenectví s USA je dlouho budované, stojí na velmi pevných základech, a takovýto drobný incident nemůže základy našeho spojenectví otřást. 

  • Alí Fajád, Faouzi Jaber a Chálid Marabí byli v Česku drženi ve vazbě od dubna 2014. Podle USA chtěla trojice prodat kokain a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Z vazby byl Fajád propuštěn, když se pětice Čechů vracela vládním speciálem do země a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA.

V dalších částech rozhovoru Robert Pelikán hovořil o sobotních demonstracích v Praze a o své kritice policie. Vyjádřil se i k výrokům politiků ohledně výše výkupného za dvě unesené Češky. Komentoval taky elektronickou evidenci tržeb - je rád, že postup koalice při projednávání ve sněmovně posoudí Ústavní soud.