Vrchní soud potvrdil přípustnost vydání Fajáda do USA

Pražský vrchní soud potvrdil přípustnost vydání údajných spolupracovníků teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým ve Spojených státech hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Pražský městský soud povolil vydání cizinců letos v září. Muži si obratem podali stížnosti, avšak neúspěšně. „Vrchní soud rozhodl 30. listopadu v neveřejném zasedání tak, že všechny tři stížnosti zamítl,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Rozhodnutí městského soudu je tak pravomocné.

USA tvrdí, že Libanonec Fajád a Jaber s Marabím z Pobřeží slonoviny chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Vzájemné schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trojice svou vinu i vydání odmítá. Její obhájci argumentují vedle údajné policejní provokace i tím, že Spojené státy neposkytly dostatečné záruky, že muže ve vězení nečeká nelidské zacházení, například umístění do časově neomezené samovazby.

USA trvají na tom, že nešlo o provokaci, protože obvinění muži vyvíjeli kriminální činnost už před setkáním s agenty a sami aktivně iniciovali další schůzky. K tomuto názoru se přiklonily i české soudy.

Podle Libanonců souvisí vydání s unesenými Čechy

Podle libanonské agentury NNA souvisí rozhodování o vydání mužů s červencovým únosem pěti Čechů v Libanonu. Neznámí ozbrojenci jej prý spáchali ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda.

Městský soud se při rozhodování o vydání řídil dvoustrannou smlouvou, kterou ČR a USA uzavřely ve 20. letech minulého století. Vydání povolil na základě toho, že skutky, které muži údajně spáchali, jsou trestné i podle českého práva. Pokud by mužům byla prokázána vina z přípravy vraždy, bylo by jim možné uložit až výjimečný trest vězení, případně až 18 let za nedovolené nakládání s drogami. České soudy se nicméně věnovaly pouze přípustnosti vydání, nehodnotily případnou vinu mužů.

  • Kevin Dahlgren je první Američan, kterého tamní úřady vydaly do Česka. Také americká strana ale žádá o vydání některých osob: momentálně jsou to čtyři stíhaní ve dvou případech. Jména ministerstvo spravedlnosti tají - tři jsou přesto známá: loni zatčení Alí Fajád, Fauzí Džabír a Chálid Marabi. Američani je podezírají, že chtěli prodat zbraně kolumbijským teroristům. Vydání v červnu zastavil vrchní soud - kvůli obavám, zda s nimi v tamním vězení budou zacházet lidsky. Věc tak znovu posoudí pražská městská instance.
  • V minulosti už Česko několik lidí Spojeným státům vydalo - loni to byl například Íránec Hosejn Najerí obviněný z únosu a mučení kalifornského lékárníka, za což mu hrozí doživotí.
    Stejný trest už v roce 2009 dostal v zámoří za podporu terorismu Usáma Kásir - Švéd s libanonskými kořeny. Česko s jeho předáním souhlasilo o dva roky dřív.