David Vaculík, podezřelý v kauze Vítkov, byl sponzorem Dělnické strany

Ostrava - David Vaculík, jeden z podezřelých ze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku, patřil prý mezi opakované a dlouhodobé sponzory krajně pravicové Dělnické strany (DS). Přispět jí měl údajně pětkrát menšími částkami, dohromady to bylo necelých tisíc korun. Jednoznačně to vyplývá z výročních zpráv Dělnické strany za roky 2007 a 2008, kde je Vaculík uveden mezi sponzory. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Včera informovala Česká televize o tom, že opavský neonacista, jeden z podezřelých ze žhářského útoku ve Vítkově, se zná s předsedou dělnické strany Tomášem Vandasem. Dnes připojují Lidové noviny další případ propojení Dělnické strany s extremisty - jeden z nich, David Vaculík, taktéž údajný žhář, jí posílal peníze. Ministerstvo vnitra zatím podle deníku nechce spekulovat o tom, jestli by tenhle fakt mohl přispět ke zrušení Dělnické strany.

Ministerstvo vnitra považuje toto zjištění za závažné, ale zatím nechce spekulovat o tom, zda by to mohlo přispět ke zrušení DS. „Nebudeme předem říkat, co použijeme, a co ne, v každém případě sponzoři o této straně také něco vypovídají,“ řekla deníku mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Obviněný z Vítkova sponzorem Dělnické strany (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra finalizuje návrh na zrušení Dělnické strany

Ministr vnitra Martin Pecina před týdnem řekl, že jeho úřad finalizuje definitivní podobu návrhu na zrušení DS. Vláda se ho chystá předložit Nejvyššímu správnímu soudu počátkem září. Rozpuštění strany navrhla už loni s tím, že porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením. Soud ale návrh zamítl, neboť prý neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů. Právě Pecina před časem případ žhářského útoku ve Vítkově, při němž byla vážně zraněna dvouletá dívka, nepřímo propojil právě s DS. Její představitelé to ale odmítli.

Policie již obvinila čtyři útočníky

V souvislosti se žhářským útokem ve Vítkově obvinila policie čtyři údajné neonacisty z Opavy a Horního Benešova na Bruntálsku. Podle dostupných informací policie z pokusu o vraždu obvinila jednoho z aktivních moravskoslezských pravicových extremistů Jaromíra Lukeše z Opavy a Václava Cojocaru. Obvinění si vyslechli i Ivo Müller a David Vaculík z Horního  Benešova.