Aviatická pouť v Pardubicích nabízí obří letecké divadlo

Pardubice - Průřez historií letectví nabízí už dvacátá Aviatická pouť na pardubickém letišti. Na letošek navíc připadá sté výročí od prvního vzletu východočeského průkopníka v letectví Jana Kašpara. V Pardubicích se slaví už od začátku týdne, vrchol se čeká o víkendu, kdy se na tamním letišti diváci můžou těšit na unikátní letecká vystoupení. Diváci se můžou těšit i na obří aviatické divadlo. „Projekt ve formě velkoprostorového divadelního představení má celkem 14 obrazů. Každý bude pojednávat o určitém historickém období,“ říká předseda Sdružení Aviatické pouti Jaroslav Janda.

V divadle budou účinkovat původní letouny československých letců i jejich protivníků a také dobová pozemní technika. V hlavních rolích se představí známí herci, zkušení piloti a komparzisté pod taktovkou profesionální divadelní a zvukové režie.

Celkem do Pardubic míří stovka strojů. Všechny je návštěvníci uvidí na zemi, a to chronologicky seřazené od blériotu po gripeny. „Je to oslava dovršeného stolení aviatiky u nás,“ řekl Erik Knajfl. K vidění prý budou i stroje z první světové války. Zároveň ale upozorňuje, že pardubická doprava už kolabuje, organizátoři proto návštěvníkům doporučují využívat kyvadlové městské dopravy.

Už ve čtvrtek v Pardubicích vznikly dva nové rekordy

V Pardubicích už ve čtvrtek 3. června vznikly dva nové rekordy volně spojené s aviatikou. Na Pernštýnském náměstí se shromáždilo od 14:00 do 17:15 celkem 1 200 lidí s bílou aviatickou šálou, za posledních 60 minut jich přišlo 537. Oba výkony budou zapsány do české knihy rekordů, později zřejmě město požádá i o zápis do světové Guinnessovy knihy, uvedl organizátor akce Evžen Báchor.

„Sešlo by se asi i víc lidí, ale kvůli zimě jsme to museli ukončit předčasně. Všichni už byli promrzlí a otrávení,“ uvedl Báchor. Oba výkony zaznamenal komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova. Magistrát pro akci v rámci aviatických slavností nechal vyrobit 1 000 šál, které se zájemcům rozdávaly, dalších 400 poskytla firma, která je vyrobila.