Zemřel epidemiolog Ervín Adam. Pomohl vymýtit obrnu v Československu

Hyde Park Civilizace: Ervín Adam (zdroj: ČT24)

V texaském Houstonu ve čtvrtek ve věku 101 let zemřel světově uznávaný český epidemiolog Ervín Adam. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Lékař, který se podílel na tom, že Československo jako první země na světě vymýtilo dětskou obrnu, prošel kvůli svému židovskému původu během druhé světové války několika koncentračními tábory a přežil pochod smrti. Od roku 1968 žil v emigraci – nejprve v Kanadě a později ve Spojených státech. V roce 2013 obdržel prestižní ocenění Česká hlava.

Poté, co přežil stíhání režimem nacistického Německa, hrozilo tehdy 23letému Adamovi, že se v roce 1945 nedobrovolně stane sovětským občanem, když byla jeho rodná Podkarpatská Rus po válce pod nátlakem postoupená Sovětskému svazu.

Adam v témže roce odešel do Prahy, kde vystudoval medicínu a kde se v nemocnici Na Bulovce spolu se svou ženou Vlastou věnoval léčbě dětské obrny. Stal se tam zástupcem šéfa kliniky a ocitl se tak ve vedení programu rozsáhlého očkování proti dětské obrně.

Stál tak vlastně u zrodu celé koncepce boje s touto nemocí a sehrál jednu z klíčových rolí ve vytvoření strategie. Ta byla natolik účinná, že se Československo stalo první zemí, kde byla dětská obrna zcela vymýcena a metody od zdejších lékařů postupně převzaly další země.

Svým pracovním úspěchům navzdory byli manželé z kádrových důvodů z nemocnice propuštěni a Adam od roku 1961 pracoval v Ústavu sér a očkovacích látek.

V roce 1968 emigroval, později působil na lékařské fakultě Baylorovy univerzity v Houstonu a podílel se na řadě výzkumných projektů; mimo jiné přispěl k výzkumu role virů při vzniku lidských nádorů.

Aktivní v emigraci i po pádu komunismu

Po listopadu 1989 se angažoval v podpoře českých lékařských kolegů; manželé Adamovi mimo jiné založili nadaci na podporu sociálně slabých studentů.

Aktivní zůstal Ervín Adam i po devadesátce. V roce 2018 vyšly jeho vzpomínky pod názvem Všechno je jinak – Cesta českého epidemiologa z Podkarpatské Rusi přes Auschwitz do Prahy a Houstonu.

V roce 2012 obdržel Adam jedno z ocenění Česká hlava: cenu Patria udělovanou osobám českého původu, které působily v zahraničí v oblasti výzkumu či technologických inovací a dosáhly nebývalých úspěchů.