Vědci vytvořili nejbělejší bílou. Mohla by pomoci ochlazovat přehřátá města

Vloni v říjnu vědci oznámili vytvoření superbílé barvy - měla tak vysokou odrazivost, že by se dala využít pro ochlazování povrchů, například staveb. Teď ale svůj objev ještě vylepšili a vyrobili ještě bělejší bílou.

Ultra bílá barva leží na opačném konci spektra než její opak – extrémně černá barva označovaná jako vantablack. Ta byla před několika lety vylepšena tak, že dokáže pohlcovat až 99,9 procent světla. To znamená, že je pro lidské oko prakticky neviditelná.

Naopak extrémní bílá světlo odráží, a proto je povrch takto bílých předmětů chladnější než jeho okolí. V říjnu roku 2020 vědci oznámili, že takto bílou barvu vyrobili: měla odrazivost 95,5 procenta – absorbuje tedy jen necelých pět procent slunečního záření a jí pokrytý předmět se tedy tak neohřívá.

Byla vyrobena s využitím speciálně upraveného uhličitanu vápenatého, tedy minerálu, z něhož se běžně vyrábí křída. Teď stejný tým bílou ještě více vybělil – autoři to popsali v odborném žurnálu ACS Applied Materials & Interfaces. Místo původní látky využili síran barnatý, tedy látku běžně využívanou například v kosmetice nebo jako bílý pigment do nátěrových hmot. Tým odhaduje, že nová barva odráží 98,1 procenta slunečního světla, což znamená, že absorbuje pouze 1,9 procenta tepla.

„V našem experimentu nová barva zdvojnásobila chladicí výkon předchozí verze,“ uvedl profesor Xiulin Ruan z Purdueovy univerzity.

Nový trik proti klimatické změně

Testy ukázaly, že při silném slunečním svitu byl materiál pokrytý novou barvou o 4,4 °C chladnější než okolní teplota. V noci materiál udržoval teplotu o 10,5 °C nižší než jeho okolí.

Tato mimořádná schopnost chladit by mohla být důležitým faktorem v boji proti globálnímu oteplování. Barva, která by využívala tuto sloučeninu, by totiž mohla být použita k chlazení budov namísto energeticky náročných klimatizací využívaných v současnosti.

„Konvenční klimatizace spotřebovávají energii, která často pochází ze spalování fosilních paliv. Jak přemisťují teplo z vnitřku domu ven, mění současně elektřinu na teplo a zanechávají po sobě ještě více tepla, čímž dále způsobují efekt tepelného ostrova a zahřívají planetu,“ vysvětlil profesor Ruan pro web IFLScience.

„Naproti tomu naše barva nespotřebovává žádnou energii a přímo odvádí veškeré teplo do vesmíru, čímž pomáhá ochlazovat Zemi,“ uvedl vědec. Autoři studie dokonce spočítali, že pokud by se jí pokrylo jen 0,5 – 1 procento povrchu Země, mělo by to zastavit trend globálního oteplování.


To je sice nepředstavitelné a zřejmě i nemožné, ale pomoci by mohlo i mnohem menší pokrytí – například ve velkých městech. Právě tam totiž kvůli efektu tepelného ostrova bývají horka největší a nejvíce brání v létě lidem v normálním životě.

Vědci prokázali, že by tato barva, která už byla patentovaná, měla snášet bez problémů městské podmínky i venkovní prostředí – a dá se používat i běžnými postupy.